Acordul cu FMI s-ar putea incheia mai repede decat era prevazut. Intelegerea, care trebuia sa se sfarseasca in vara anului viitor, s-ar putea incheia chiar zilele acestea, cand la Bucuresti este asteptata vizita delegatiei FMI. Zilele trecute, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a pus in garda opinia publica asupra acestei posibilitati.

In lipsa de bani pentru cons-tructia bugetara de anul viitor, oficialii romani si-ar dori un deficit bugetar de 1% din PIB, fata de 0,5% recomandat de FMI. Miza ar fi finantarea unor domenii vitregite in prezent in buget, cum ar fi educatia.

Nevoile sunt cu atat mai mari cu cat recentele planuri ale ministrului Vladescu de a impozita imobilizarile corporale si de a introduce preturi minime de referinta la alcool si tutun au esuat.

Romania va prezenta la UE propriile politici

Acordul nu este important pentru cei 400 milioane de dolari pe care Romania i-ar putea imprumuta pe baza lui, ci din cauza faptului ca pe acesta se bazeaza evaluarea facuta de UE. ,Acest acord a fost dorit mai mult de Uniunea Europeana. Situatia economica a Romaniei nu mai cerea un acord cu FMI.

Dar este doar un tip de monitorizare pe care UE nu il are, pe care il are FMI, si, din acest motiv, avem acordul acesta", explica Ionut Popescu, fostul ministru al finantelor. Potrivit analistului financiar Bogdan Baltazar, ,exista impresia generala ca, in relatia cu Romania, UE a arendat problema economica Fondului".

O nota proasta in ochii investitorilor

Ruperea acordului va afecta increderea investitorilor, crede fostul ministru Mihai Tanasescu, si ar putea afecta chiar Raportul de tara pregatit de UE Romaniei. ,O incetare de acord cu FMI ar fi vazuta prost de investitori. Agentiile de rating vor privi negativ acest lucru", spune acesta.

Din teama de a nu se majora deficitul extern, prin cresterea cererii, FMI nu a permis pana acum Romaniei sa aloce banii obtinuti din privatizare pentru sustinerea proiectelor de infrastructura, aceasta fiind o alta disputa in relatia cu Fondul. Solicitarea FMI este inadmisibila din punct de vedere al Romaniei, spune profesorul Daniel Daianu.

,Luand in calcul veniturile considerabile din privatizare si alocatiile UE, este absolut necesar sa folosesti acesti bani pentru investitii in infrastructura", spune acesta.