Robert Turcescu, Cristina Liberis, Daniela Zeca-Buzura si Mihai Coman, despre jurnalismul de televiziune

Joi, 20 octombrie, ora 17.00, Libraria Carturesti - lansarea volumului Jurnalismul de televiziune de Daniela Zeca-Buzura • Cel mai nou volum aparut in colectia „Media" de la Polirom • Robert Turcescu: „Celebra colectie «Media» a avut un cuvint important de spus in realizarile mele profesionale de pina acum."

Destinata profesionistilor de televiziune, dar si studentilor la facultatile de jurnalism, cartea face descrierea principalelor genuri ale audio­vizualului.

Rezultat al unei practici redactionale desfasurate timp de un deceniu si jumatate, cartea combina expunerea teoriilor si conceptelor clasice ale jurnalismului de televiziune cu modalitati de punere a lor in practica, ilustrate atit prin exemple, exercitii utile si aplicatii, cit si prin texte inedite, in care alti profesionisti ai televiziunii impartasesc din experienta lor.

Daniela Zeca-Buzura

Citind cartea veti avea ocazia sa aflati care este secretul succesului celor mai cunoscuti realizatori de emisiuni TV:

• Robert Turcescu:„Trebuie sa‑ti cunosti foarte bine adversarul si este extrem de important sa pui la punct o eficienta tactica de joc. Trebuie sa stii cind sa ataci, cind sa joci la ofsaid sau sa te retragi in aparare."

• Marius Tuca: „Nu cred in prezentatorul care are in spate un realizator, iar acesta ii spune ce sa faca, ii sopteste in casca ce sa intrebe si ce sa nu intrebe. Este prima greseala pe care o fac toti cei care se ocupa cu talk show‑ul."

• Eugenia Voda: „«Directul» e un sport cu totul special, pentru care iti trebuie calitati speciale: nervi de otel, spontaneitate fara sincope, placerea riscului, dar si un simt al penibilului usor atrofiat si o anumita doza de „ne‑simtire" sau de stoicism in fata ideii ca «ceilalti» iti pot transforma, pe loc, emisiunea intr‑un rasol"

• Irina Pacurariu: "Fara smerenie nu ai ce cauta in presa, responsabilitatea este imensa atit timp cit ai acces la istorii, personaje, la culisele puterii si la oamenii importanti ai vremii."

„Imi place sa cred ca, dincolo de teoriile media foarte actuale pe care volumul le cuprinde, exista in aceste pagini si zona jurnalismului care nu se poate invata si pe care am deprins-o din experienta traita intre cei mai buni jurnalisti ai televiziunii publice." (Daniela Zeca-Buzura)

Daniela Zeca (n. 1966) este director TVR Cultural in cadrul Societatii Romane de Televiziune si lector univ. dr. asociat la Catedra de Jurnalism a Universitatii din Bucuresti. In calitate de realizator al Televiziunii Romane a semnat peste 200 de emisiuni de autor precum: Cafeneaua artelor, Libraria pe roti, Ceva de citit.

Pentru acelasi ciclu de emisiuni, autoarei i‑a fost decernat Premiul National de Televiziune pe anul 1997, acordat de Uniunea Scriitorilor si Fundatia „Scrisul Romanesc" (distinctie acordata, la acea data, moderatorilor Octavian Paler si Nicolae Manolescu).