Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a inceput sa primeasca titlurile de valoare nominala emise de Ministerul Finantelor,

care nu au fost pana acum valorificate, a declarat presedintele institutiei, Ingrid Zarur, in cadrul emisiunii Romania la Raport, realizata de Andreea Pora la radio Mix. Dupa ce autoritatea va primi de la Ministerul Economiei lista persoanelor care au subscris la oferta de capital, autoritatea va emite titlurile de despagubire.

In a doua jumatate a lunii noiembrie, evaluatorii vor incepe analizarea dosarelor, iar pana la sfarsitul anului, titlurile de proprietate vor intra in posesia proprietarilor, a explicat Ingrid Zarur.

In prezent, dupa modificarea legii restituirii proprietatilor, 450 de cladiri confiscate de comunisti, in care au functionat scoli, spitale, ambasade sau sedii de partide, sunt revendicate de proprietari. Presedinta ANRP a afirmat ca, in ultimii 4 ani, numai un sfert din cererile de restituire a imobilelor confiscate au fost solutionate.

La sfarsitul lunii august, autoritatea a inregistrat peste 52.000 de cereri, numai in Capitala fiind mai mult de 2.000.

"La sfarsitul lunii aprilie aveam un centralizator care indica 45.000 de notificari solutionate. La sfarsitul lunii august erau 52.000 si nu trebuie uitat ca, in perioada respectiva se umbla la lege si modificam legea. Multe primarii au asteptat si nu au mai solutionat dosare", a declarat Ingrid Zarur.

Presedinta ANRP sustine ca in 60 de zile de la depunere, dosarul poate

fi solutionat.

La jumatatea lui 2006, Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa

Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor si coordonatorul proiectului Fondul Proprietatea, a declarat in cadrul emisiunii Romania la Raport, la Radio Mix ca infiintarea fondului "este in intarziere", din cauza "greutatilor administrative". Ivan spera ca la jumatatea anului viitor Fondul Proprietatea sa fie listat la Bursa.

"Sper sa fim in stare sa selectam managerul la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie, dupa care, in trei luni de zile, fondul sa fie listat", sustine Nicolae Ivan.

Secretarul de stat spune ca Fondul Proprietatea este constituit din 94

de societati comerciale si din creantele pe care Romania le are de

incasat de la tari africane si arabe. Oficialul estimeaza ca fondul are o

valoare de 4,5-5 miliarde de euro si sustine ca aceasta este una dintre

cele mai rentabile afaceri care va exista pe piata romaneasca de

capital. Ivan spune ca "42 din cele 94 de societati sunt deosebit de

atractivecum ar fi CEC-ul BCR, Transelectrica, Distrigaz si altele. El declara ca societatile care au datorii au sanse foarte mici sa fie incluse in fond. De asemenea, secretarul de stat afirma ca multi investitori

asteapta aparitia Fondului Proprietatea la Bursa.

"20% din societatile prezente pe aceasta lista acopera 80% din valoarea lor reala de piata. Piata si comunitatea de afaceri internationala face presiuni puternice asupra Guvernului roman sa le listeze, pentru ca toata lumea vrea sa devina proprietar acolo, macar partial", sustine Nicolae Ivan.

Nu de aceiasi parere sunt avocatii. Adrian Vasiliu, avocatul Casei

Regale, declara ca Legea 247 "este mai rea decat cea dinainte si va da

multe "batai de cap", iar Curtea Europeana pentru Drepturile Omului va judeca mai multe procese din Romania decat pana acum.

Multe imobile nationalizate nu vor intra in proprietatea fostilor

stapani

Avocatul Adrian Vasiliu reproseaza Guvernului ca vanzarea imobilelor

nationalizate, care nu aveau titluri de proprietate "este un furt" in dauna proprietarilor. In vreme ce contractele de vanzare ale caselor catre chiriasi se pot anula prin instanta, nu acelasi lucru se intampla si cu imobilele care au fost vandute unor societati comerciale.

" Sunt doua mari reprosuri care le fac. Este vorba de imposibilitatea de a readuce in patrimoniul fostilor proprietari acele imobile care au fost vandute prin ingineriile privatizarilor catre societatile comerciale privatizate au trecut, prijn efectul vanzarii actiunilor, in proprietatea privata a acestora.

Practic, prin noua lege, aceste societati integral privatizate nu mai pot fi notificate pentru a se restitui in natura imobilele, urmand ca persoanele sa obtina numai despagubiri", argumenteaza avocatul Adrian Vasiliu.