In timp ce deputatul UDMR Toro T. Tibor indeamna la nesupunere civica, seful liniei maghiare a UBB vede interese ascunse „dincolo de elanul tineresc".

Numarul participantilor la demonstratia organizata luni seara in fata Universitatii "Babes-Bolyai", peste 500, i-a uimit pana si pe organizatori – Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal, Comitetul de Initiativa "Bolyai", Consiliul Tineretului Maghiar, Consiliul National Maghiar din Transilvania si Uniunea

Studentilor Maghiari din Cluj (USMC) –, care se asteptau sa vada o mana de profesori si cateva zeci de studenti. La ora 20, studentii romani care ieseau din cladirea UBB intrebau mirati ce se petrece acolo.

Afland de la presa ca se doreste scindarea, exclamau: "in visele lor" sau "sa faca universitate de stat in Ungaria".

Tinand in maini pancarte pe care scria, in maghiara, romana si engleza, "Eliberati universitatea noastra!" si "Vrem Universitatea Bolyai", participantii au ascultat mesajele de sustinere a initiativei trimise de Tokes Laszlo, precum si de deputatii UDMR Konya Hamar Sandor si Toro T. Tibor.

De asemenea, au mai vorbit dascali de la UBB, toti pledand pentru reinfiintarea universitatii maghiare de stat. Deputatul Toro T.

Tibor considera ca organizatorilor "le revine sarcina de a organiza manifestatii, chiar si miscari de nesupunere civica pentru reformarea intregii situatii nefaste in care se afla sistemul maghiar de invatamant".

Intr-o scrisoare adresata vicepremierului Marko Bela, acestuia i se cere sa pledeze pentru discutarea chestiunii in cadrul sedintei comune a guvernelor Romaniei si Ungariei.

S-a dat citire, de asemenea, unei misive adresate lui Traian Basescu, care este rugat sa-si foloseasca autoritatea "pentru adoptarea acelei solutii care va fi, in acelasi timp, conforma atat cu practica europeana, cat si cu doleantele, traditia din cadrul comunitatii maghiare".

Printre cererile manifestantilor se numara infiintarea Universitatii "Bolyai" incepand cu anul viitor (25 la suta din infrastructura urmand sa provina de la UBB, precum si circa 45 la suta din sediul central, dar si campusurile din Mures, Harghita si Covasna), finantarea de la bugetul de stat a

universitatilor Sapientia si Partium, autonomia invatamantului maghiar, dreptul ceangailor de a invata in maghiara, invatarea Istoriei si Geografiei in limba materna.

Prorectorul UBB Salat Levente, seful liniei maghiare din cadrul universitatii, a declarat ieri ca "dincolo de elanul tineresc al manifestantilor" de la Cluj-Napoca, Oradea, Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc vede "interese ascunse".

Evitand sa se precizeze despre ale cui interese este vorba, profesorul a afirmat ca actiunile organizate urmaresc "sa impiedice rezultatele obtinute prin negocieri".

Credem ca recurgerea la presiunea strazii inaintea unor dezbateri publice este o actiune riscanta care, in loc sa sporeasca sansele atingerii obiectivelor dorite, poate periclita chiar rezultatele deja obtinute sau in curs de realizare", considera profesorul.

Intrebat daca rezultatele in curs de a fi obtinute sunt legate de proiectul UDMR de infiintare a doua facultati maghiare in cadrul UBB, cea de Stiinte Umane si cea de Stiinte Reale (combatut puternic de ministrul Mircea Miclea), Salat a raspuns afirmativ.

De aceeasi parere este si presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila. Acesta sustine ideea de a infiinta facultati maghiare, in contextul elaborarii unei strategii academice pe termen lung, dar nu este de acord cu manifestatiile de strada.

La Miercurea-Ciuc – procesiune cu lumanari aprinse pentru „Bolyai, universitate maghiara"

La Miercurea Ciuc, revendicarea privind scindarea Universitatii „Babes Bolyai" din Cluj-Napoca si „retrocedarea" ei ca universitate de stat, exclusiv maghiara, a scos in strada, luni seara, circa 300 de persoane, in majoritate studenti ai Universitatii „Sapientia", elevi ai scolilor de limba maghiara din municipiu si cadre

didactice ale acestora, carora li s-au alaturat cateva zeci de tineri adusi de la Gheorghieni, mai multi preoti ai bisericilor maghiare din oras, precum si fostul primar Csedo Csaba Istvan, dimpreuna cu actualii viceprimari Antal Attila si Skoze Domokos.

Stransi in fata sediului Universitatii „Sapientia", acestia au scos la iveala un drapel secuiesc si cateva pancarte – pe care statea scris, in limba maghiara, „Vrem totul inapoi" si „Bolyai, universitate maghiara" – dupa care s-au incolonat si, cu lumanari aprinse in maini, au pornit intr-o procesiune ad-hoc in jurul

cladirii Prefecturii Harghita. Reveniti la locul de plecare, participantii au organizat apoi un miting, pe parcursul caruia au fost detaliate cererile referitoare la separarea etnica a UBB. La unison, oratorii au respins categoric ideea multiculturalitatii, etichetand-o drept „o forma perfida de discriminare a maghiarimii din Romania".

Luni seara, ministrul Miclea s-a exprimat transant legat de subiectul scindarii U.B.B: „respingem ferm orice tendinta de segregare pe criterii etnice in invatamant, pe care o socotesc contrara spiritului european si lipsita de orice fundament stiintific.

Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca si-a dovedit viabilitatea ca universitate multiculturala, iar noi, ministerul, sustinem structura actuala a Universitatii. Ministerul recunoaste Senatul Universitatii „Babes-Bolyai" ca singurul partener legitim de dialog in aceasta privinta".

Calina BERCEANU, Adrian POPESCU, Melania MANDAS VERGU