Patronii intreprinderilor mici si mijlocii spun ca anual, intre 5 si 50% din angajatii lor intra in concedii medicale obtinute nu pe drept, ci prin bunavointa medicilor.

Reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sustin ca vor solicita modificarea legislatiei privind plata concediilor medicale, intrucat excesul de imbolnaviri „nerealiste" le provoaca pierderi din ce in ce mai mari.

Oficialii CNIPMMR spun ca muncitorii din constructii se „imbolnavesc" cel mai des si tocmai in sezonul de varf, adica in primavara si vara. „Interesant este faptul ca doar muncitorii cad la pat, nu si maistrii ori inginerii. Aduc certificate unde sunt trecute boli grave, primesc bani frumosi si ei, de fapt, muncesc la negru sau ies la coasa pe camp.

Sunt perioade cand am echipe intregi, adica 100-200 de salariati, in concediu medical", spune Vasile Turcu, vicepresedintele asociatiei. Spre exemplu, in primele noua luni ale acestui an, un grup de firme care activeaza in domeniul constructiilor si care numara circa 4.000 de angajati, a avut 1.700 de salariati care au intrat in concedii medicale.

Astfel, pentru mai bine de 15.000 de zile de concediu medical, societatea cu pricina a platit 2,3 miliarde de lei vechi.

„Se duc la mare si se bronzeaza!"

Patronii vor cere atat reducerea numarului de zile aferent platii concediilor medicale, cat si posibilitatea verificarii propriilor angajati. „Legea nu ne lasa sa verificam daca sunt sau nu bolnavi. Si multi intra in medical si pleaca sa se bronzeze la mare", a mai spus Turcu.

„Vom cere reducerea numarului de zile, de la 17 la 3. In acest fel credem ca ii vom responsabiliza si pe medici, care nu ar mai elibera cu atata usurinta documente pentru concediile medicale", a declarat Ioan Mintas, vicepresedintele CNIPMMR.