Obligatiile parafiscale in Romania totalizeaza 196 de taxe, in scadere de la 220, potrivit datelor Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR). „Unele taxe sunt utile, dar sunt si altele care arata gradul de imaginatie al celor care le-au inventat.

Cert este ca se impune reducerea acestor taxe care impovareaza si mai mult agentii economici", a declarat marti presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.

Acesta a prezentat rezultatele unui sondaj realizat de catre CNIPMMR in randul firmelor mici si mijlocii.

Printre taxele care in opinia intreprinzatorilor sunt inacceptabile se numara cea pentru radio aplicata si firmelor care nu detin astfel de aparate, taxa de canal pentru apa pluviala in perioadele de seceta, contributia pentru finantarea institutiilor de protectie sociala, in cazul societatilor care prin profilul activitatii nu pot angaja persoane cu handicap.

In ceea ce priveste procentul reprezentat de taxele parafiscale in totalul impozitelor si taxelor platite de IMM-uri, sondajul arata ca peste 75% din firme considera ca acesta este de pana la 15%, iar 18% cred ca proportia este cuprinsa intre 15% si 30% din total.