Cota de piata a operatorilor alternativi de telefonie fixa a crescut spectaculos in acest an. Conform datelor oficiale, numarul acestora s-a triplat in doar sase luni.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii a anuntat la Conferinta internationala de broadband ca numarul abonatilor furnizorilor alternativi de telefonie fixa a ajuns, dupa primele sase luni ale acestui an, la peste 185.323. Cresterea este importanta, in conditiile in care la sfirsitul anului 2004 acestia raportasera 66.990 de abonati.

Astfel, cota de piata a acestor operatori a ajuns la 3,8%, in vreme ce Romtelecom are 96,2%. Oficialii Romtelecom considera ca nu se poate vorbi despre o migrare in masa catre operatorii alternativi si ca s-au inregistrat cazuri in care fosti abonati au solicitat sa revina la Romtelecom.

„Romtelecom a lansat primele reduceri de tarife pentru serviciile de voce si intentioneaza sa continue aceasta strategie", spune Dan Pazara, director corporate affair Romtelecom. Un fenomen interesant este ca tot mai multi renunta la serviciile de telefonie fixa. Astfel, daca la sfirsitul anului trecut existau 4,38 milioane, la sfirsitul lunii iunie acestia scazusera cu circa 30.000.

„Cresterea furnizorilor alternativi nu a compensat scaderea Romtelecom", a spus Dan Georgescu. In schimb, a crescut spectaculos numarul clientilor serviciilor de telefonie mobila, cu mai bine de un milion de clienti.