O teorie interesanta a fost sustinuta in fata Congresului Asociatiei Irlandeze pentru Internet: expertul futurolog Graham Whitehead, care lucreaza pentru British Telecom (BT), a sustinut ca internetul este pe moarte, insa viitorul pentru tehnologiile in retea si banda larga (broadband) este unul "stralucit".

Intr-un discurs prezentat in timpul lucrarilor Congresului de la Clontarf Castle (Dublin), consultantul s-a aratat convins ca natura anarhica si periculoasa a internetului public este cea care a dus la initierea de catre mai multe companii a unor retele private supravegheate.

Aceste retele vor fi in masura sa preia traficul urias care va fi generat atunci cand tehnologia broadband va fi omniprezenta, iar banalele obiecte casnice vor avea propriul IP.

"Internetul este mort, sau muribund; este plin de virusi, viermi si pornografie; trebuie sa iti pui casca de proitectie inainte de intri online," a spus el. "BT creaza o retea privata, careia i se vor alatura altele, la care vom adauga ulterior telefonie in sistem voice over IP."

In opinia specialistului, rata scazuta a cresterii conexiunilor broadband in Marea Britanie, unde exista acum 3 milioane de abonati care utilizeaza DSL si doar 1,5 milioane de legaturi broadband, se datoreaza faptului ca oamenii nu vad in acesta din urma o necesitate in viata de zi cu zi.

Insa, afirma el, evolutia retelelor de date in retele cu acces in timp real (always-on real-time access, AORTA) ar conduce la un numar tot mai mare de dispozitive casnice cuplate in retea si functionand comandate de la distanta.

El a prezis un viitor in care masinile de spalat, televizoarele, sistemele de securitate si alte dispozitive controlate electronic ar fi legate in retele, controlate si intretinute de un "administrator casnic virtual". Tot Whitehead crede chiar ca anumite obiecte casnice vor avea adrese IP individuale, folosind protocolul IPv6.

Aceasta va permite supermarketurilor "inteligente" sa comande stocuri suplimentare cand e nevoie, iar bucatariilor "inteligente" sa stie daca e sau nu cazul sa reimprospateze alimentele din camara.

Whitehead a adaugat ca tehnologia se conduce dupa schimbarile demografice din societate, pe masura ce marimea gospodariilor se reduce, tinzandu-se spre gospodaria cu o singura persoana, in timp ce oamenii se orienteaza spre comunitati virtuale pentru socializare si servicii. Robotii, de asemenea, vor fi solicitati pentru a indeplini sarcini pe care oamenii nu le mai doresc.

"Cine credeti ca va mai impinge un scaun pe rotile intr-un camin, cand noi nu mai producem destui tineri care sa vrea sa faca asemenea lucruri?" a concluzionat Graham Whitehead. (ElectricNews.Net)