Spectacolul programat pentru vineri, 14 octombrie, in Madrid si Castellon de la Plana, in care romanii stabiliti in Spania puteau sa revada unele dintre cele mai celebre trupe de muzica din Romania a fost o dezamagire pentru toata lumea.

Initial festivalul, la care erau invitati Pepe, AnimalX, Mioritic, Parazitii, Sexxy, Florin Salam, Sorinel Pustiu si chiar spaniolul Vicente Segui, trebuia sa se desfasoare in orasele Madrid si Castellon de la Plana, in care comunitatea romaneasca este foarte bine reprezentata. Era vorba desopre 7 ore de concert, pentru care romanii plateau cate 25 de euro, si era scontat ca un succes de casa.

Mai mult decat atat, o cota de aproximativ 10% din suma obtinuta in urma vanzarii biletelor urma sa fie donata pentru victimele inundatiilor din Romania. Insa nimic nu s-a intamplat asa cum era planificat, iar comunitatea romaneasca din Spania a ramas cu un gust amar dupa toata aceasta intamplare.

Artistii romani au refuzat sa calatoreasca cu avioanele companiei Blue Air, unul dintre sponsori, iar Tarom a refuzat o sponsorizare ulterioara. "Ambasada Romaniei in Spania nu a dorit sa se implice sub nici o forma", declara coordonatorul comunitatii romanilor din Spania Intereses Bilaterales, Alexandru Petrescu.

„Caracterul uneori retrograd al componentilor noii comunitati de romani rezidenti in Spania" a fost si el o cauza pentru acest esec, mai spune Petrescu, care da si exemplul orasului Arganda, unde, desi au fost deschise 7 puncte de vanzare a biletelor, nu a fost cumparat nici macar un bilet.

In Castellon organizatiile romanesti au refuzat sa se implice in aceasta initiativa, singura asociatie romaneasca ce a decis sa se implice fiind Comunitatea Romanilor din Spania, care de altfel a si avut pierderi de suferit.

In ciuda tuturor problemelor ridicate, spectacolul a avut totusi loc. El a fost prezentat de fosta miss Spania–Romania, Corina Oanca.

Problema pe care tin sa o semnaleze totusi organizatorii acestui eveniment este aceea a lipsei de interes generale a romanilor din Spania, a caror prezenta nu este niciodata simtita la vreun festival romanesc din aceasta tara, la concerte, sau macar la biblioteca romaneasca din Madrid care a avut numai 19 cititori intr-un an intreg.