Ministerul Economiei este dispus sa concesioneze grupului Rompetrol conductele dintre Midia si Constanta, dar, daca mai apar si alti ofertanti, grupul lui Patriciu va trebui sa faca fata unei licitatii.

Solicitarea presedintelui Rompetrol, Dinu Patriciu, de a primi in administrare conductele petroliere dintre Midia si Constanta a ajuns la Ministerul Economiei, omul de afaceri urmind sa primeasca un raspuns in termen de 30 de zile, a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres.

„Vorbim de conducte de titei si de produse petroliere. Conducta de titei este inclusa in reteaua strategica de transport si, in 30 de zile, trebuie sa gasim modalitatea legala prin care sa o putem da in administrare. La conductele de produse petroliere nu exista aceasta problema", ne-a declarat Seres.

Deocamdata, altcineva nu vrea

Cel putin formal, asta nu inseamna ca Patriciu va primi automat dreptul de a opera conducta. „Dupa ce vom gasi modalitatea legala, trebuie sa facem un anunt public de oferta. Daca, in afara de Rompetrol, isi mai manifesta cineva interesul, se ajunge la licitatie. Aici conteaza si valoarea redeventei, dar si alte criterii, care tin de siguranta transporturilor", a spus Seres.

El a confirmat insa ca doar Rompetrol si-a manifestat interesul pentru conducte. Auzind ca s-ar putea sa participe la o licitatie, Patriciu a spus „foarte bine".

Primul transportator petrolier privat

Administrarea acestei conducte a fost una dintre cerintele lui Patriciu pentru a putea ieftini carburantii. Omul de afaceri a spus ca, desi plateste 7 euro pe fiecare tona transportata, se fura in jur de 2% din ce trece prin conducte, lucru care-i genereaza costuri suplimentare.

In cazul in care Rompetrol va primi conducta, va fi primul caz de administrare privata a unei conducte petroliere din Romania.

Cit despre celelalte doua conditii ale omului de afaceri, statul zice pas. Patriciu a cerut curent mai ieftin, dar Seres a spus ca nu se poate, si a mai cerut accize egale la benzina si motorina, insa Ministerul Finantelor nu s-a pronuntat inca.

Daca statul ii satisfacea lui Patriciu cele trei dorinte, el ar fi ieftinit benzina cu 9%. Daca primeste doar administrarea conductei, o va ieftini cu doar 1,35%, adica doar cu 500 de lei vechi.

Rompetrol are insa posibilitatea de a-si reduce costurile energetice: a cistigat licitatia pentru achizitionarea termocentralei de la Midia, dar transferul nu s-a facut, pentru ca hotarirea de guvern intirzie. •

Discutii cu statul

Vicepresedintele Rompetrol, Stephenson, a declarat ca negocierile dintre Rompetrol si statul roman in chestiunea daunelor solicitate de omul de afaceri pentru retinerea sa „abuziva" ar putea incepe in curind. „Exista vointa de a discuta, din partea ambelor parti, si mentinem o corespondenta cu Ministerul Finantelor, dupa ce le-am trimis notificarea de disputa", a spus Stephenson.

Amintim ca Rompetrol a amenintat ca da statul in judecata, acuzind prejudicii de sute de milioane de dolari cauzate de retinerea lui Dinu Patriciu, dar, inainte de acest demers, a anuntat ca este dispus la negocieri cu statul.