Pensiunile si hotelurile din Delta Dunarii au ramas goale dupa ce turistii si-au anulat atat rezervarile facute pentru aceasta perioada, cat si pentru Revelion. Autoritatile au luat masuri pompieristice, interzicand pana si pescuitul sportiv, ceea ce i-a alungat pe vizitatorii obisnuiti ai Deltei.

Operatorii reclama pierderi uriase si cer statului sa ia masuri pentru a spala imaginea patata a Deltei.

Victima virusului: economia, nu oamenii

Text: Alexandru Nastase

Foto: Dan Marinescu - Delta Dunarii

Virusul H5N1 a facut pana acum in Romania mai multe pagube materiale decat victime umane. Stangaciile guvernantilor au lovit in plin o regiune – nordul Dobrogei – si asa saraca si care supravietuia din punct de vedere economic numai datorita Deltei Dunarii.

Romania nu este prima tara care se confrunta in ultimii doi ani cu semnalarea pe teritoriul sau a formei ucigase de virus aviar. Pe langa o posibila epidemie de gripa a pasarilor au trecut rand pe rand din 2003 incoace Olanda, Belgia, SUA si tari din partea de sud-est a continentului asiatic.

Se poate discuta mult pe marginea modului in care virusul a ajuns in fiecare dintre aceste tari, insa diferenta esentiala intre situatia intalnita in aceste state si cea din Romania o reprezinta tipul de interventie a autoritatilor.

In strainatate, responsabilii locali au actionat intai preventiv, apoi protectionist, urmarind sa apere cat mai bine activitatile economice din fiecare zona afectata, astfel incat, la disparitia focarului, viata sa isi continue cursul normal.

La extrema cealalta, autoritatile romane nu au facut nimic pentru prevenirea unei astfel de situatii, iar in ceasul al douasprezecelea, puse in fata faptului implinit, au reactionat pompieristic, aplicand tactica parjolului in calea dusmanului.

Principala afectata de masurile luate de la Centru: zona de nord a Dobrogei – o regiune oricum saraca – si mai ales Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, probabil cea mai importanta zona turistica din Romania.

PREVENIREA. Specialistii recomanda, in cazul amenintarii gripei aviare, in primul rand, luarea unor masuri de prevenire. Cea mai importanta dintre acestea este izolarea pasarilor domestice.

Cel mai recent exemplu: de o saptamana, de cand in Romania s-a semnalat prezenta virusului gripei aviare, autoritatile germane au somat detinatorii de pasari si de porci de pe teritoriul tarii sa isi tina toate animalele inchise in custi si sa nu le dea drumul nici macar in curti. Si asta pentru ca, cele doua specii de animale sunt singurele care transmit virusul.

Aceeasi masura a fost decisa in 2003 in Olanda, Belgia, SUA sau Thailanda. In Romania, nimeni nu s-a ingrijit de acest aspect, desi avertizarea despre pericolul gripei a fost transmisa inca de asta-vara.

Si la ora actuala, pasarile continua sa circule libere pe ulitele satelor, iar langa Ceamurlia de Jos, pe un camp, un crescator isi duce zilnic porcii! Iar acesta este doar un exemplu, situatia fiind aceeasi la Maliuc, unde localnicii spun ca porcii lor au mancat pasari moarte cu cateva saptamani inainte de gasirea lebedelor moarte! Nu in ultimul rand, s-a dat voie sa se vaneze, astfel incat

vanatorii sa poata intra in contact direct cu pasarile salbatice purtatoare ale virusului.

COMBATEREA. Prinsi in ofsaid de propriile greseli, guvernantii au decis tot felul de masuri prin care sa arate lumii ca, desi virusul a patruns pe teritoriul Romaniei, situatia este sub control. Faptele arata ca s-a actionat pompieristic, fara prea multa logica si, mai ales, fara grija intrebarii "ce se va intampla, dupa, cu judetul Tulcea?".

Aceasta atitudine este exact pe dos fata de modul in care au reactionat alte guverne in fata unor amenintari similare. Toate operatiunile intreprinse, de la uciderea pasarilor la vaccinarea populatiei, desi nu exista nici un anunt de epidemie de gripa umana, si pana la carantina sau filtrele de dezinfectare amplasate au pus o pata imensa pe nordul Dobrogei, una dintre regiunile sarace ale tarii.

O gaura neagra din punct de vedere economic s-a adancit si mai mult, fara ca urmarile si consecintele sa poata fi estimate la acest moment. Nu in ultimul rand, Delta Dunarii, cel mai cautat loc turistic din Romania, a fost golita total de turisti primind calificative extrem de nefavorabile pe piata mondiala a turismului.

La ora actuala, din cauza isteriei si panicii create de autoritati, nici un turist nu mai vine in Delta Dunarii, oamenii fiind speriati sa nu se imbolnaveasca de gripa aviara. Hotelurile din Tulcea, altadata pline in aceasta perioada, sunt ocupate momentan doar de jurnalistii veniti sa scrie despre subiect.

Turisti romani sau straini si-au anulat toate rezervarile la hotelurile si pensiunile din Delta, renuntandu-se nu numai la Revelionul 2006, dar si la excursii prevazute pentru toamna anului viitor! Oamenii de afaceri care doreau sa investeasca in zona si-au facut imediat bagajele si au plecat cand au vazut ce se intampla la Ceamurlia.

Ultima masura – interzicerea pescuitului sportiv – masura care nu a mai fost luata niciodata, nicaieri in lume pana acum! – ii tine departe de Rezervatia Biosferei si pe romanii care umpleau in week-end locurile turistice, pentru a-si incerca norocul la peste. Explicatia autoritatilor: pestele este purtator al virusului, desi nici o lucrare stiintifica nu vorbeste despre asa ceva.

Cui foloseste "brevetarea" unor noi modalitati de transmitere a virusului gripei aviare?

TOPUL PIERDERILOR

Pana acum, numai agentii de turism au pierdut cateva sute de mii de euro. Transportatorii ii urmeaza la mica distanta, iar pe locul al treilea se situeaza furnizorii de bunuri si servicii. Fermele au fost si ele puternic afectate de isteria generala, la fel si abatoarele care s-au vazut puse in situatia de a lucra la o treime fata de perioada de dinaintea izbucnirii nebuniei.

Estimarile sunt inca departe de a fi complete, perioada urmatoare urmand a arata cat de mari sunt pagubele produse de pompierism. La toate acestea, se pot adauga doar vorbele unui olandez care a inventat o masina de ucis pasarile: "Aveti noroc ca in zona de nord a Dobrogei locuiesc putini oameni..."

Virusul falimentului

"Pagubele sunt imense, sa stiti", ne spune barmanul unui hotel de la Durnavatul de Jos. Acesta ar fi trebuit sa fie plin zilele astea, dar in urma cu o saptamana, oamenii au inceput sa plece din cauza publicitatii riscului gripei aviare, iar cei care aveau rezervari sa si le anuleze. "Au fost chiar niste nemti care si-au anulat rezervarile pe 2006", ne povesteste femeia cu fata intre palme.

Majoritatea angajatilor de la "Egreta", localnicii, "de pe camere si de la bucatarie" nici nu au mai fost chemati de acasa.

Durnavatul de Jos situat in sud-vestul Deltei, chiar pe malul apei, ar fi trebuit sa fie agitat la ora aceasta de turisti straini si romani, veniti pentru seminarii si conferinte, pescuit sau vanatoare. Barcile si salupele hotelului nu se mai misca de la mal. Satul pare chiar parasit, iar pe drum nu intalnesti pe nimeni minute in sir.

"Am angajati din Iasi, Alba, Cernavoda... ce sa fac cu ei?", se intreaba Cornel Gaina, proprietarul unui hotel din Uzlina. Luna octombrie, Gaina ar fi trebuit sa gazduiasca 1.200 de turisti, dar in afara de cei 220 care au calcat pragul in prima saptamana a lunii, altii nu crede ca poate numara.

In acest moment, nici una dintre camere nu este ocupata, iar cei 126 de angajati vor fi trimisi in somaj. Cornel Gaina spune ca va pierde 350.000 de euro pana la sfarsitul anului. El crede ca in Delta planeaza acum virusul falimentului, iar vina o poarta autoritatile care au facut o "publicitate isterica" gripei aviare.

Banii se pot recupera, problema o reprezinta angajatii care nu garanteaza nimeni ca se vor mai intoarce. Proprietarul Cormoranului compara situatia actuala cu cea din 2002, cand riscul antraxului, neconfirmat, i-a scos din buzunar 300.000 de dolari. (Doru Cobuz)

LOVITURA BULGARA PE DUNARE

Gripa aduce profit vecinilor nostri. Victor Iancu, vicepresedinte al Asociatiei de Turism din Delta Dunarii si cel care asigura serviciile pentru 80% dintre turistii straini care ajung in Romania pe vase de croaziera, acuza ca acestea ocolesc tara noastra dupa ce li s-a indicat "ca daca opresc in porturile noastre nu vor mai fi primite in cele din tarile vecine.

"Bulgaria a comunicat navelor de croaziera ca daca opresc in Romania nu vor mai fi primite in porturile lor", spune Victor Iancu. Astfel, turistii sunt transportati de la Varna sau Sofia, direct spre Ismail sau Vulkov in Ucraina, ocolind porturile noastre.

"Abia sambata mai opreste un astfel de vas in Tulcea, dar am fost informati ca nu mai vor sa le servim mancare si ca vor lua masa la bord", ne-a precizat Victor Iancu.

Turismul pierde 10 milioane de euro

de Iohanna Onaca Purdea

Foto: Lucian Alecu

Pensiunile si hotelurile din Delta Dunarii au ramas goale dupa ce autoritatile au interzis pana si pescuitul de teama gripei aviare. Turistii si-au anulat rezervarile facute pentru Revelion, iar operatorii se plang de pierderi uriase.

Masurile luate de autoritati pentru prevenirea raspandirii gripei aviare sunt pe cale sa paralizeze turismul din Delta Dunarii. Proprietarii de pensiuni si hoteluri din aceasta zona se plang de scaderea numarului de turisti si sunt nemultumiti ca o mare parte din acestia si-au anulat rezervarile facute pentru perioada octombrie-noiembrie sau chiar pentru Revelion.

Pierderile se ridica la circa 10 milioane de euro pana la finele anului. "Jumatate din locurile din Delta erau deja vandute, dar turistii s-au razgandit si s-au retras. Avem pierderi de 500.000 de euro din contracte, incasari pe care le-am fi putut avea", spune Silviu Gheorghe, presedintele filialei Tulcea a Asociatiei Nationale de turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).

Pensiunile din reteaua ANTREC din Delta cuprind circa 400 de locuri de cazare. "2004 si 2003 au fost ani foarte buni pentru turismul din zona. Anul trecut am avut circa 30.000 de turisti, iar anul acesta doar in jur de 12-13.000.

Am sperat ca in ultima parte a anului sa recuperam pierderile suferite din cauza inundatiilor, prin turistii care vin la pescuit, dar si acesta a fost interzis", a mai spus Silviu Gheorghe.

GOL. Majoritatea pensiunilor si hotelurilor din Delta sunt goale, iar telefoanele de la receptie suna si turistii isi anuleaza rand pe rand rezervarile, dupa cum spun proprietarii. "Am avut rezervari certe, cu avansul dat pentru luna noiembrie la Gura Portitei in valoare de 600 de milioane de lei.

La Lunca aveam rezervari pentru toate weekend-urile, in perioada octombrie-noiembrie, iar pentru Revelion aveam atatea cereri incat nu stiam daca le vom putea face fata. Din pacate, toti turistii s-au retras", spune Marilena Ionescu, agent de turism. "Nici in Delta, nici in Tulcea nu mai sunt turisti, totul este anulat, panica s-a instaurat deja.

Pierderile pana la sfarsitul anului se cifreaza la 10 milioane de euro", ne-a declarat Cornel Gaina, fost presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism si director al complexului Cormoran din Delta Dunarii. El a adaugat ca, la nivelul complexului sau, pierderile sunt de 350.000 de euro.

Exista insa si cativa impatimiti de pescuit sau turisti fideli care nu s-au speriat de situatia din Delta si si-au anuntat sosirea in perioada urmatoare, insa acestia sunt prea putini pentru a acoperi gaurile din bugetul proprietarilor de hoteluri. "Romanii sunt clienti fideli.

Cativa turisti, care vin de ani de zile, sunt si acum in Delta, ei cunosc realitatea si nu se sperie", spune Silviu Gheorghe.

IMAGINE. Operatorii de turism din Delta solicita statului o serie de masuri de compensare pentru a limita pierderile cauzate de gripa aviara. Printre acestea se numara acordarea unor despagubiri si salarii compensatorii, garantarea creditelor de investitii si exonerarea de la plata unor taxe.

Operatorii din zona cer sa fie invitati gratuit la targurile internationale de turism din perioada februarie-aprilie 2006. "Ne-am distrus brand-ul de tara. Cerem implicarea autoritatilor in gestionarea crizei la modul serios.

Va fi nevoie de un efort serios pentru refacerea imaginii Romaniei, prin prezenta tarii noastre la targuri profesionale internationale si promovarea destinatei Delta Dunarii", a declarat Silviu Gheorghe, presedintele ANTREC Tulcea.

2004. Anul trecut a fost unul dintre cei mai buni pentru Delta Dunarii. Aceasta a fost vizitata de 86.000 de turisti, ceea ce reprezinta o crestere de 45% fata de 2003.

Numarul turistilor din octombrie 2004 a fost de 6.732, din care 5.012 romani si 1.720 straini, iar in octombrie 2005 au fost 4.475, din care 3.739 romani si 736 straini. In primul semestru din 2004 au fost 24.064 de turisti in Delta, iar in primul semestru din acest an au fost 23.588 de persoane.

ANT MONITORIZEAZA SITUATIA

Autoritatea Nationala de Turism a infiintat un grup de analiza format din reprezentanti ai directiilor de autorizare, strategie si control, promovare si un reprezentant zonal, care va fi legatura dintre ANT, autoritatile locale si operatorii din turism. "Situatia din Delta Dunarii nu este una fericita.

Nu pot sa comunic masurile ce urmeaza a fi luate cu privire la inlaturarea panicii din randul turistilor, nu pot sa zic cum vom imbunatati imaginea Deltei dupa acest eveniment, deoarece nu s-a terminat cu gripa aviara. Au fost mai multe tari afectate de acest virus.

Noi vom discuta cu reprezentantii tarilor respective si vom stabili ce masuri trebuie sa luam", ne-a declarat Ovidiu Marian (foto), presedintele ANT. El a mai spus ca ministerul va da gratuit regiunii Delta Dunarii dreptul de a participa la Targul International de turism din Romania, precum si la alte targuri internationale.

ANT va cofinanta proiectele regionale din Delta, instruirea de personal pentru Delta Dunarii. (Elena Stan)

SFATURI

Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) solicita guvernelor si reprezentantilor mass-media sa actioneze responsabil si sa evite actiunile care ar putea avea urmari grave asupra sectorul turistic, avand in vedere raspandirea tot mai larga a virusului gripei aviare. O eventuala epidemie de gripa aviara ar putea avea importante efecte negative asupra turismului.

In anul 2003, sindromul respirator acut sever (SRAS), o forma de pneumonie atipica, a determinat scaderea cu 9% a numarului de turisti internationali catre Asia de nord-est si cu 14% catre Asia de sud-est. Reprezentantii organizatiei se tem in special de aparitia unui val de anulare a rezervarilor si a calatoriilor, care va provoca turismului pierderi substantiale.

"Panicarea populatiei fara un motiv concret poate cauza o cadere puternica a turismului, care va afecta economiile statelor, in special ale celor in curs de dezvoltare, precum si veniturile milioanelor de oameni care lucreaza in turism", a precizat secretarul general al OMT, Francesco Frangialli.