Omul de afaceri sirian Omar Hayssam a incercat sa-si metamorfozeze afacerile din Romania in investitii americane. Acesta a fost motivul pentru care si-a transferat firmele pe numele lui Mohammad Munaf, care avea si cetatenie americana.

Potrivit rechizitoriului prin care Hayssam a fost trimis in judecata pentru rapirea celor trei jurnalisti, intentia sirianului a fost de a evita masurile ce puteau fi luate impotriva firmelor administrate de el.

Mohammad Munaf a recunoscut in fata procurorilor ca Hayssam i-a cerut sa accepte ca unele societati si proprietati sa fie trecute formal pe numele sau, intrucat - fiind american - ar fi mai protejat in fata eventualelor masuri asiguratorii ce puteau fi luate de catre autoritatile judiciare pentru recuperarea prejudiciilor produse prin infractiunile savarsite de Hayssam.

Practic, sirianul a trecut pe numele lui Munaf sau al sotiei acestuia, actiunile de la sase firme care aveau datorii la bugetul de stat de zeci de miliarde de lei vechi. In plus, Hayssam i-a solicitat lui Munaf ca aceste afaceri sa fie inregistrate la Camera de Comert Romano-Americana.

In acest sens, dar si pentru a castiga protectia Ambasadei SUA, Munaf i-a facilitat lui Hayssam mai multe intalniri cu atasatul comercial John Rogers, care le-ar fi cerut celor doi intocmirea unei documentatii pentru a le putea da un raspuns.

Anchetatorii sustin ca, pentru a scapa de problemele judiciare, Hayssam avea si o solutie de rezerva, respectiv lichidarea de urgenta a afacerilor din Romania si plecarea definitiva in Dubai.

Initial, sirianul planuise insa organizarea rapirii unor parlamentari romani sau a unor oameni de afaceri influenti, intentionand chiar sa se automutileze, astfel incat lumea sa creada ca s-a expus unui pericol real pentru a salva vietile ostaticilor.

In cele din urma, Hayssam a preferat varianta rapirii si eliberarii jurnalistilor, dupa negocierile purtate de el personal si dupa plata unei recompense. Scopul era obtinerea unui capital de imagine, care sa-i atraga bunavointa autoritatilor.

Mohammad Munaf poate beneficia de reducerea la jumatate a pedepsei, intrucat a fost cooperant cu autoritatile si a furnizat informatii. Astfel, potrivit legii romane, persoanele care furnizeaza informatii importante sau sprijina derularea anchetei beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor de pedeapsa pentru fapta de care sunt acuzate.

Cum Munaf risca inchisoarea de la 10 la 15 ani, el poate obtine o reducere care ar putea ajunge la cinci ani.