Zilele acestea, din senin si iarba verde, cum spune romanul despre lipsa oricarei motivatii a unui gest, mai bine de 500 de tineri maghiari, care se identifica a fi studenti ai Universitatii „Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, au cerut, in cadrul unei suite de actiuni, nici mai mult, nici mai putin decat „Eliberati universitatea

noastra", de parca prestigioasa institutie de invatamant superior s-ar fi aflat sub ocupatie.

Protestul, organizat de mai multe asociatii ale tineretului maghiar, a surprins cu atat mai mult, cu cat el nu s-a organizat numai la Cluj, ci a fost gandit ca o serie de manifestari in toate centrele in care Universitatea „Babes-Bolyai" are sectii sau filiale si a avut darul sa repuna pe tapet un subiect pe care si romanii, dar si maghiarii,

pareau a-l fi epuizat: crearea unei institutii de invatamant superior exclusiv in limba maghiara, cu finantare integrala de la bugetul de stat.

Din 1990, cand la Targu Mures au avut loc violentele confruntari pornite de la solicitarea de scindare a Liceului „Bolyai" si transformarea lui in unitate de invatamant exclusiv in limba maghiara, nu au mai existat in Romania manifestari publice, de strada, de natura agresiv-nationalista.

Toate demersurile intreprinse de UDMR pentru obtinerea unor drepturi in privinta invatamantului s-au concretizat fie in proiecte legislative, fie in demersuri parlamentare sau in negocieri guvernamentale, ca subiect distinct in toate protocoalele incheiate de formatiunea politica a maghiarilor din Romania cu partidele aflate la putere.

In acest context, pare absolut de neinteles gestul protestatarilor maghiari. El devine, de-a dreptul, indescifrabil in situatia in care, asa dupa cum se declara, manifestatiile de strada i-au avut ca organizatori si subiecti pe tineri.

Patru organizatii de tineret (Asociatia Tineretului Maghiar din Ardeal, Comitetul de Initiativa „Bolyai", Consiliul Tineretului Maghiar din Transilvania si Uniunea Studentilor Maghiari din Cluj) si-au pierdut rabdarea si manifesta un grad scazut de toleranta fata de procedurile adoptate de UDMR pentru obtinerea

scindarii Universitatii „Babes-Bolyai". Cel putin asa pare. Mai adanc insa analizand lucrurile, se vede cu ochiul liber ca scindarea UBB n-o cer de fapt studentii maghiari ai acesteia, ori cadrele ei didactice, in mod institutional, ci doar unii, in nume personal.

Faptul ca la UBB Cluj nu exista nici o structura asociativa de tineret, exclusiv pe criterii etnice, nu poate sa insemne altceva decat ca, in marea lor majoritate, studentii maghiari de la UBB n-au nici o problema reala etnica.

De altfel, nici nu prea ar avea de ce sa aiba, fiindca numai cine nu vrea nu recunoaste ca Universitatea „Babes-Bolyai" ofera tuturor studentilor sai sanse egale si conditii egale, atmosfera si viata academica fiind extrem de relaxata si orientata spre europenizarea invatamantului.

Pe tinerii studenti ai universitatii ii intereseaza foarte putin torofina nationalista, cand prin programele de studii, ei stiu ca sunt parte deja a invatamantului european.

Cine-i atunci autorul moral al manifestarilor de la Cluj? Nimeni altul, decat extremismul maghiar. Mesajele lui Tokes si ale deputatilor Konya Hamar Sandor si Toro T.

Tibor au fost ascultate cu lumanari aprinse in maini si ele au insemnat o disperata incercare a radicalilor din UDMR de a mai recupera ceva din influenta politica asupra comunitatii maghiare, influenta pierduta atat de evident in ultimele confruntari cu UDMR-ul.

Uniunea Civica Maghiara (UCM) a suferit un esec greu suportabil cand tribunalul i-a respins participarea la alegeri, separat de UDMR. Frustrarea s-a adancit si cand aceeasi uniune a fost infranta in alegerile pentru conducerea UDMR-ului, socotita de catre radicali prea moderata.

Greu suporta UCM-ul dejucarea de catre instantele judecatoresti a tuturor deciziilor consiliilor locale pentru organizarea referendumului privind autonomia unor localitati din Secuime.

Si cand singura satisfactie pe care au avut-o radicalii, in acesti ultimi 6 ani, a fost repunerea pe sediul Consiliului Judetean Covasna a vechii steme de pe vremea horthystilor (din a carei heraldica lipseste reprezentarea natiunii romane), prilejul oferit de sedinta comuna a Guvernelor din Romania si Ungaria, de astazi, nu

putea fi ratat. Asa ca, in disperare de cauza, radicalii maghiari au adunat tot ce-au putut aduna cu sloganurile separatiste si au iesit in strada sa arate cat de oprimati sunt maghiarii din Romania.

De altfel, pozitia oficiala a conducerii maghiare de studii a Universitatii „Babes-Bolyai" este fara echivoc: „reprezentantii organizatiilor care au luat parte la pregatirea manifestatiilor au ridicat mai multe probleme care nu privesc, nici direct, nici indirect, situatia liniei maghiare de studii de la UBB".

Cererea de separare a UBB in doua universitati diferite a disparut din programul de guvernare al UDMR-ului, care nu poate fi nici atat de orb, nici atat de rauvoitor, incat sa conteste ceea ce deja exista la UBB – linie de studiu in maghiara exclusiv de la licenta la doctorat, cu conducere academica distincta, 50 de specializari

exclusiv in limba maghiara din cele 99 ale universitatii, 230 de dascali maghiari (din cei 1.270 de profesori titulari), 28 de profesori conducatori de doctorate din cei 220 care au acest drept.

Infiintarea celor doua universitati particulare – Sapientia si Partium – finantate de statul maghiar face ca oferta de locuri de studiu pentru tinerii maghiari sa depaseasca efectivele candidatilor.

Daca in privinta organizatorilor reali ai scandalului iscat in jurul UBB-ului nu mai sunt multe dubii, ramane insa o problema fundamentala ce-ar trebui sa ne dea de gandit: in Romania si Ungaria, aflate impreuna sub aripa Europei Unite, este explicabila vulnerabilitatea fata de virusii nationalist-extremisti pe care o

manifesta tineri? Fiindca, din cei 500 de participanti la mitinguri, mai bine de jumatate erau, totusi, tineri.