Poetul Ion Stratan, in varsta de 50 de ani, a fost gasit injunghiat, miercuri dupa-amiaza, in holul apartamentului sau situat intr-un bloc din centrul municipiului Ploiesti, langa cadavru fiind descoperit un cutit.

Trupul neinsufletit al lui Ion Stratan, una dintre cele mai cunoscute figuri ale culturii ploiestene, a fost descoperit de un var de-al poetului, care in ultima perioada locuia impreuna cu acesta intrucat Stratan trecea printr-un moment greu pricinuit de moartea mamei sale. Potrivit anchetatorilor, cadavrul prezenta o plaga in zona pieptului, iar in apropierea acestuia a fost gasit un cutit.

Conform comisarului-sef Nicolae Zecheru, seful Serviciului Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, usa apartamentului in care a fost gasit trupul lui Ion Stratan era incuiata din interior, iar cutitul gasit apartine familiei.

Anchetatorii au constatat existenta pe partea interioara a usii a unei zgarieturi adanci despre care cred ca a fost facuta de manerul cutitului.

Ion Stratan s-a nascut la 1 octombrie 1955 in Isbiceni, judetul Olt. A absolvit liceul in Ploiesti, iar apoi Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. A fost membru al "Cenaclului de Luni", profesor intre 1982 si 1985 si bibliotecar pana in 1990. In acel an, a devenit director adjunct al revistei Contrapunct, editata de Uniunea Scriitorilor din Romania.

Printre volumele publicate se numara "Iesirea din apa", "Aer cu diamante", "Cinci cantece pentru eroii civilizatori", "De partea mortilor", "Apa moale", "Oameni care merg", "Jocurile facute", "Spalarea apei". Volumul sau "Ruleta ruseasca" a fost tradus in franceza in 1995.

A publicat poezie, eseuri, critica literara, traduceri, articole politice in majoritatea revistelor literare din tara si a obtinut, printre altele, Premiul Uniunii Scriitorilor in 1993 si Premiul "Mihai Eminescu" al Academiei Romane in 1995.

Comisarul sef Nicolae Zecherua declarat: "Ion Stratan a fost gasit mort in holul apartamentului, in jurul orei 13.00, cu o plaga injunghiata in zona precardiaca. Langa cadavru se afla un cutit, care apartine familiei. Usa era incuiata din interior, iar pe fata interioara a usii exista o urma dinamica, creata, cel mai probabil, prin sprijinirea manerului cutitului intr-un act suicidal.

Am aflat ca starea psihica a poetului nu era una foarte buna, intrucat in urma cu aproximativ doua saptamani mama sa decedase. Nu avem indicii care sa explice un mecanism agresiv extern, dar luam in calcul toate ipotezele posibile". Trupul neinsufletit al lui Ion Stratan a fost transportat la Serviciul de Medicina Legala Prahova, pentru efectuarea necropsiei.

Poetul Ion Stratan a implinit, in data de 1 octombrie, 50 de ani. La mai putin de o saptamana de la aceasta aniversare, in data de 6 octombrie, mama poetului a incetat din viata.

Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor, a declarat ca Ion Stratan a fost "unul dintre cei mai buni poeti ai generatiei '80". "Din pacate, era bolnav de foarte multa vreme, dar asta nu l-a impiedicat sa scrie aproape in fiecare an un volum, pe care il trimitea din izolarea lui de la Ploiesti. Acolo statea si isi facea veacul la Casa de Cultura.

A fost una dintre personalitatile cele mai calde si mai atasante, dovada ca, afland vestea mortii lui, aproape toti colegii de generatie au spus ca vor sa scrie ceva despre el in Romania literara", a adaugat criticul literar.