In 2004, rata profitabilitatii firmelor romanesti aproape s-a dublat de la 3,5% la 5% iar nivelul datoriilor a scazut, acest trend pozitiv fiind asteptat si pentru anul 2005, informeaza un studiu recent al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), referitor la calitatea activitatilor societatilor comerciale in anul 2004.

Conform studiului CNP, doua treimi din companiile romanesti au inregistrat profituri in 2004, cele mai multe apartinand sectoarelor industriei, comertului si constructiilor. Cresterea profitului a fost cu trei puncte procentuale, de la 62,9% la 66%, ceea ce reprezinta in opinia comisiei o evolutie pozitiva.

Majorarea s-a produs in special in randul marilor societati comerciale, (venituri de peste 9 milioane de euro si peste 250 de angajati), cresterea fiind de 39,1% fata de anul anterior.

Numarul marilor societati care au inregistrat pierderi s-a redus cu 2,5% fata de 2004.

Profituri s-au inregistrat si in cazul societatilor mici si mijlocii, numarul firmelor care au inregistrat profit in 2004, depasindu-l cu 100.000 pe cel din 2003, respectiv cu 193%.

Potrivit CNP aceasta este insa doar o aparenta imbunatatire, cauzata in special de transferul unui numar foarte mare de microntreprinderi in sfera intreprinderilor mici si mijlocii. Dar chiar si in aceste conditii, numarul IMM-urilor cu pierdere a crescut in 2004, cu 198% fata de anul precedent.

Concluzia studiului este ca economia romaneasca isi imbunatateste starea de profitabilitate si de competitivitate, dar, comparativ cu nivelurile din alte tari, progresul este inca insuficient, rata profitabilitatii pe ansamblul economiei intre 3% si 5%, nefiind prea multumitoare pentru potentialii investitori straini.