Cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, Nokia, a anuntat cresterea cu 29% a profitului, pe trimestrul trei al anului 2005. In ciuda scaderii vanzarilor in America de Nord, vanzarile pe piata chineza au compensat pierderile suferite. In 2005 vanzarile au inregistrat 8,4 miliarde de euro, cu 18% mai mult decat anul trecut, profitul estimat fiind de 881 milioane de euro. Aceasta majorare a condus la aprecierea actiunilor Nokia cu 20 de eurocenti.

Numarul total de telefoane vandute a crescut pana la valoarea de 66,6 milioane de unitati, cu 29% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Pretul mediu al unui telefon a scazut pana la 102 euro, in al treilea trimestru al anului 2005, fata de 108 euro cat inregistrase in aceeasi perioada a anului trecut si fata de 105 euro cat a fost in al doilea trimestru al anului curent.

Cresterile din cel de-al treilea trimestru se datoreaza atat vanzarilor de pe piata Chineza, cat si a reducerii cheltuielilor din sectorul de marketing si cercetare.