La sfarsitul saptamanii trecute, pe 15 si 16 octombrie, University of Illinois din Urbana-Champaign a gazduit o serie de manifestari legate de comemorarea a 50 de ani de la moartea lui George Enescu. Evenimentul principal s-a consumat pe scena salii „Foellinger" din incinta "Krannert Center for the Performing Arts", unde s-a prezentat in premiera pe pamant american opera "Oedip".

Rolul titular a fost interpretat de baritonul Stefan Ignat, artist al Operei Romane din Bucuresti, care prin voce exceptionala si expersivitate scenica impresionanta a incheiat spectacolul cu publicul ovationand in picioare.

Interesul manifestat de acesta prestigioasa univesitate americana nu este intamplator, George Enescu fiind profesor si compozitor rezident in perioada 1948-1950 al acestei institutii academice. Amprenta personalitatii enesciene s-a perpetuat pana astazi, fosti elevi ai marelui maestru, acum la varste inaintate, strabatand distante apreciabile pentru a fi prezenti la eveniment.

Evenimentul nu ar fi fost posibil fara implicarea profesorului de origine romana Sherban Lupu, fervent promotor al operei enesciene si culturii romane. Profesorul Lupu este prim violonist al formatiei Sinfonia da Camera, condusa de Ian Hobson, muzician, dirijor si pianist, cunoscut publicului roman prin evolutiile de pe scenele din tara.

Sub indrumarea artistica a regizorului Nicholas DiVirgilio, alaturi de Stefan Ignat, au evoluat in celelalte roluri Darren Anderson, Stephanie Chigas, Ricardo Herrera, Ashmani Jha, Harold Meers, Jennifer Proulx, Bradley Robinson, Michael York.

De asemenea, in cursul zilei de sambata si in dimineata celei de duminica s-a desfasurat o serie de seminarii dedicate mitului lui Oedip.

Trebuie amintita prezenta regizorului Andrei Serban, cel care cu zece ani in urma, prin originala punere in scena de la Bucuresti, a starnit aprinse polemici. Prezentarea domniei sale, „ Mitul lui Oedip si cautarea identitatii noastre in lumea contemporana", s-a bucurat de un interes deosebit.

Duminica seara a urmat un concert de camera al Enescu Ensemble, condus de profesorul Sherban Lupu. Soprana de origine romana Ioana Bentoiu, profesor la „Institut de Ribaupierre" din Lausanne, Elvetia, a incantat audienta cu o suita de lieduri pe muzica de George Enescu.

Au sprijinit acest eveniment Institutul Cultural Roman, Illinois Arts Council, College of Fine and Applied Arts at the University of Illinois at Urbana-Champaign, Frances P. Rohlen Fund si Precision Graphics, la care s-au adaugat contributii personale.

La festival au fost prezenti Horia-Roman Patapievici, Mircea Mihaies, excelenta sa Sorin Dumitru Ducaru, ambasadorul Romaniei la Washington, George Predescu, consulul general la Chicago.