Pe linga faptul ca se ocupa de politica, fostul ministru al Administratiei Octav Cozminca, in prezent senator PSD, scrie si carti. Una dintre ele se dovedeste a fi o copie fidela a cartii semnate de o autoare din Norvegia, tradusa in Romania din fonduri europene.

Cind vine vorba de cursurile despre drepturile omului, studentii de la Universitatea de Vest din Timisoara au trecuta in bibliografie si cartea „Care sint si cum se pot apara drepturile omului", semnata de Octav Cozminca, Vasile Popa si Gheorghe Mihai.

Ultimii doi sint profesori la Universitatea de Vest, iar cartea scoasa impreuna cu Octav Cozminca, pe atunci, sef al Departamentului Administratiei Publice Locale din cadrul guvernului, a aparut in anul 1995.

Dar, cu doi ani inainte, fusese tradusa in limba romana, la initiativa Consiliului Europei, cartea autoarei Donna Gomien, „Introducere in Conventia Europeana a Drepturilor Omului", lucrare care are un continut asemanator cu cel din cartea publicata de Cozminca si cei doi profesori. „Initiativa privind aparitia cartii Donnei Gomien in Romania a apartinut Consiliului Europei.

Cei de la Consiliu au dat banii pentru aparitie, ei au cautat si editura. Mi s-a facut propunerea sa fac traducerea cartii chiar de catre Consiliul Europei", sustine avocatul Cristina Stoica.

Difera doar titlul si formatul

Lucrarea semnata de Cozminca si de cei doi profesori este o copie fidela a cartii scrise de Donna Gomien. Difera formatul si titlul, iar cei trei autori au mai introdus, spre finalul cartii, anumite pasaje care le apartin. Traducatoarea cartii, Cristina Stoica, a aflat de la noi despre asemanarea izbitoare dintre lucrari.

„Cind am vazut, am constatat ca in proportie de 90% structura, conceptia si continutul sint identice, difera titlul. Am fost surprinsa ca Donna Gomien nu a fost citata nici la bibliografie, un gest de minima morala sa indice ca e o sursa de informare. S-au introdus niste pasaje pentru a acredita ideea ca e ceva original", spune Cristina Stoica.

„Autorul" nu stie ce a copiat

Cozminca si cei doi profesori nu contesta ca cele doua lucrari nu sint aproape identice, dar sustin ca nu au stiut de cartea Donnei Gomien. „Unii dezgroapa mortii din ’93. Asa pot sa spun si eu ca lucruri scrise de mine le-au publicat si altii. Am scris capitole din aceasta carte, dar, dupa atita timp, nu mai stiu care.

Nu m-am ocupat direct de scoaterea in editura a cartii", spune Octav Cozminca. Intrebat cum i-a venit ideea sa scrie cartea, el a afirmat: „Cu stiinta de carte, cu munca si cu transpiratie, si nu altfel".

„Cozminca a spus ca are niste traduceri"

Cei doi profesori, Mihai Gheorghe si Vasile Popa, povestesc cum au scris cartea in colaborare, fiecare ocupindu-se de cite ceva. „Ne-am discutat ideile. Ne-am verificat ideile si asa mai departe. Am scris-o la comun. Partea finala este scrisa de mine 100%. In prima parte nu m-am bagat deloc. Imi asum ultima parte a cartii.

Habar n-am cine este Donna si nici nu am verificat ce au scris ceilalti, pentru ca i-am considerat de buna-credinta", spune profesorul Mihai Gheorghe. In schimb, Vasile Popa recunoaste ca cele doua carti seamana si explica micile diferente prin faptul ca Gheorghe Mihai a mai facut ceva modificari. „Eu am avut sarcina sa fac un suport de curs.

Si cum n-am avut timp sa-l fac eu, am rugat pe mai multa lume, dar numai Cozminca a zis ca are ceva, niste traduceri. A spus ca ar mai trebui putin prelucrate, confruntate si, eventual, comentate. Eu nu am avut timp si l-am rugat pe Mihai Gheorghe sa se ocupe de asta. Eu am facut o munca de corector", afirma Vasile Popa. •

Scuzele lui Cozminca

Octav Cozminca s-a hotarit greu sa faca declaratii referitoare la acuzatiile de plagiat. In urma cu doua saptamini, el spunea ca, pina pe 15 cotombrie, cind se implinesc 6 luni de la moartea sotiei sale, nu vrea sa discute cu presa, pentru ca a facut un juramint. „Dupa aceea o sa fiu slobod la gura si o sa va dau declaratii de tot felul. O sa muste Cozminca din toate partile.

Cozminca nu vorbeste prostii si nu face promisiuni aiurea". Nu au mai existat alte declaratii dupa 15 octombrie.

(Simona Gheorghe, Iuliana Gatej)