Romania continua sa aiba probleme in cele sapte domenii semnalate de la Bruxelles in luna iunie, dar a facut progrese in acest an si s-a miscat mai bine decat Bulgaria, colega sa de integrare. Potrivit BBC Romania, acesta va fi, in linii mari, mesajul Raportului de tara al Comisiei Europene ce va fi dat publicitatii martea viitoare de catre executivul european.

Analiza in nuante cenusii

Conform corespondentului BBC la Bruxelles, analiza comisiei nu va contine nici laude si nici critici deschise la adresa Bucurestiului, ci va mentine un ton in „nuante cenusii". Raportul va mentiona ca Romania nu a rezolvat in totalitate problemele in niciunul dintre cele sapte domenii pe care comisia le-a semnalat in iunie prin asa-numitele scrisori de avertizare sau cartonase galbene.

Coruptia, justitia si afacerile interne, controlul la frontiere, agricultura, mediul, concurenta si achizitiile publice mai prezinta inca probleme pentru Romania, chiar daca raportul de saptamana viitoare va observa ca ritmul reformelor a fost accelerat si se fac eforturi evidente pentru rezolvarea acestor probleme.

Evaluarea comisiei va nota progrese semnificative in reforma sistemului judiciar, in aplicarea regulilor concurentei si in anticoruptie, dar nu va trece cu vederea ritmul lent al desfasurarii proceselor, nivelul scazut al salarizarii judecatorilor si lipsa unor rezultate in privinta combaterii coruptiei la nivel inalt.

Mai bine decat Bulgaria

Desi nu a facut minuni, Bucurestiul pare ca se va bucura, saptamana viitoare, de un raport ceva mai bun decat Sofia, care a pierdut mult timp din cauza crizei politice de dupa alegeri.

„Perceptia ca Bulgaria face un parcurs perfect a disparut la Bruxelles, unde se observa ca, dimpotriva, de la sfarsitul anului trecut Romania a accelerat ritmul", scrie BBC, care apreciaza ca nuantele de cenusiu ale celor doua rapoarte sunt mai luminoase in cazul Romaniei.