De obicei, mezinul primeste de la fratii mai mari ciubotele tocite de ei fara sa dea nimic la schimb.

Romanii insa, atinsi de fudulia saracului, au tinut mortis ca odata cu intrarea in NATO sa-si plateasca pomana cu virf si indesat, achizitionind in draci fregate englezesti amirosind a cocleala, rachete olandeze care si-au doborit pina acum, datorita radiatiilor scapate pe la cusaturi, doar

propriii servanti si elicoptere Apache, folosite cu succes acum 50 de ani in filmele cu Winnetou.

Dupa ce ne-am nutrit fara jena cu uriasele pulpe de pui congelate de armata americaneasca pe vremea cind era mama fata, iar Yeti, omul zapezilor, copil, meritam sa rontaim si niste fieratanii vechi.

Evident ca nimeni nu-ti poate pune o cocoasa in circa daca n-ai chef s-o duci.

Numai ca in pornirea noastra de a fi mai catolici decat bicicleta papei suntem dispusi sa ne calareasca orice smecheras care stie sa pedaleze pe complexele de subordonare ale unei foste tari estice fata de surorile ei vestice.

Asa am ajuns sa semnam contracte pentru construirea unor autostrazi cu banii platiti in avans si sa ne impopotonam cu inutilitati pentru achitarea carora vor munci si generatiile viitoare.

La Jurassic-ul Park al Tratatului de la Varsovia, mosteniti de la nea Nicu, am mai adaugat in ultimii 15 ani nenumarate mortaciuni de metal eurofage, cumparate la minareala si menite sa sporeasca cimitirul elefantilor militari.

Turelele de tanc nefolosite ce ruginesc prin maracinii poligoanelor, ca si vehiculele de lupta autohtone, Jder si Bizon, ce par sa aiba parul cazut din nastere si de care pomeneste chiar ministrul Apararii, sunt doar partea vazuta a aisbergului din care o dira de ofiteri superiori au pus de-o inghetata pe bat sau de o vila.

Legati cu fire nevazute de singele varsat in Decembrie 1989, o gasca de insi patati a monopolizat conducerea Armatei Romane sub privirea blinda a lui Ion Iliescu care, umilind ofiterimea profesionista, a taiat buricul generalilor facuti pe puncte si iesiti pe teava ca mititeii din masina de tocat grade a Cotrocenilor.

Aidoma unui camion greoi care abia se poate duce pe sine insusi, societatea noastra are in continuare motorul gripat si nu-i de mirare ca pina si-n armata ierarhia valorica e facuta varza.

Fie ca singurele institutii nationale spre care populatia priveste fara suspiciune, Biserica si Armata, sa se primeneasca pe dinlauntru inainte ca pacatele stiute si nestiute sa le iasa pe fata.