Proiectul de buget al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) pe anul 2006 prevede o suma de peste 429 milioane lei noi (peste 4.000 miliarde lei vechi) de la bugetul de stat, cu aproximativ 18,7 milioane RON mai mult decat bugetul pe anul 2005. Din suma totala, peste 428 milioane lei noi sunt prevazute pentru capitolul Cultura, Recreere si Religie, iar un milion de lei pentru invatamant.

Pentru cheltuielile curente, MCC propune o suma de 4,07 milioane de lei, iar pentru cheltuielile de capital 21,5 milioane lei.

Potrivit proiectului initiat de MCC, asociatiile si fundatiile vor beneficia de 2,1 milioane lei, iar pentru sprijinirea cultelor este prevazut un buget de 20 milioane lei. O alta contributie de la bugetul de stat este rezervata pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) din afara granitelor tarii, respectiv 3,2 milioane lei.

In acest sens, MCC sprijina demersurile BOR pentru organizarea la Bruxelles a unui Birou de reprezentare a Bisericii, pe langa institutiile Uniunii Europene. Pentru comenzile de carti si publicatii, MCC vrea peste 3,4 milioane lei. O suma de 540 mii lei urmeaza sa fie alocata pentru Ansamblul Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.

Proiectul nu prevede in bugetul MCC pe anul 2006 si sume alocate din credite externe, spre deosebire de anul 2005, cand pe aceasta cale au fost obtinute aproape doua milioane lei noi. In schimb, este prevazuta o suma de peste un milion lei noi, alocata din fonduri externe nerambursabile. Tot din venituri proprii va veni o suma de circa 3,98 milioane lei noi.

Pentru programele de informare si prezentare a imaginii Romaniei, in proiectul MCC nu sunt alocate fonduri. Scopul pe care si-l propune Ministerul Culturii si Cultelor in anul 2006 este promovarea culturii ca o investitie de interes national.

Urmeaza sa fie finantate in continuare din bugetul MCC derularea programelor de anvergura nationala si sustinerea activitatilor legate de protectia patrimoniului cultural national. De asemenea, ministerul va derula festivaluri si expozitii internationale, programe de schimburi interguvernamentale si Programul "Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007".