Un jurnalist de la „Vointa poporului", ultimul ziar independent din Belarus, a fost gasit mort, avind traumatism cranian. Rudele sale acuza regimul lui Lukasenko pentru moartea lui.

„L-au ucis. Era singe peste tot, pe pereti, pe jos, pe geam. Totul era ravasit. L-au ucis pentru ca era in opozitie", a declarat fratele sau. „As zice ca a fost doar un accident. Era un batrin cu probleme de tensiune.

Dar spune multe despre situatia din tara - televiziunea, posturile de radio n-au dat nimic despre acest caz, majoritatea populatiei nu stie nimic", ne-a declarat un ziarist de la agentia Belapan.

Ziaristul Vassili Grodnikov, in virsta de 66 de ani, era unul dintre putinii care publicau articole critice la adresa Puterii. „Vointa poporului" era, pina acum o luna, ultimul ziar privat din Belarus. A aparut in 1990 si avea un tiraj de circa 30.000 de exemplare. A ramas fara tipografie la sfirsitul lunii septembrie.

Ultimul dictator din Europa

Lukasenko, calificat de Washington „ultimul dictator din Europa", a modificat prin referendum Constitutia ca sa poata fi ales din nou in 2006. De data aceasta, opozitia stringe rindurile si trimite in lupta un candidat comun, pe Alexander Milinkevich, fost fizician in SUA. „Credem ca Belarus va urma dupa Georgia si Ucraina", a anticipat Milinkevich. „Ucraina a fost portocalie.

Belarus nu si-a ales culoarea pentru revolutie. Va fi mai degraba ca in Romania", scria „The Chigaco Tribune", citind un membru al opozitiei din Belarus.

„Situatia drepturilor omului in Belarus se deterioreaza. Pentru ca acest stat sa-si gaseasca drumul spre democratie, oamenii trebuie sa aiba acces la media", a declarat Comisarul pentru Relatii Externe la UE, Benita Ferrero-Waldner. Bruxelles-ul a aprobat deja doua milioane de euro pentru a sprijini libertatea presei in Belarus.

Postul de radio „Deutsche Welle" a primit un contract de citeva sute de mii de euro din partea UE, pentru a emite in Belarus 15 minute pe zi, cinci zile pe saptamina. De la venirea la putere a lui Aleksandr Lukasenko, controlul statului asupra mijloacelor de informare a devenit aproape total. Mai multi jurnalisti au fost arestati sau au plecat din tara.