Indonezia a neglijat timp de doi ani epidemia de gripa in rindul pasarilor. Din iunie pina acum au murit trei indonezieni din cauza gripei aviare. Autoritatile elene au pierdut curca suspecta.

Gripa aviara a ucis un barbat din Thailanda, a anuntat ieri primul-ministru thailandez, Thaksin Shinawatra. Barbatul, in virsta de 48 de ani, este prima victima umana a viru-sului. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertiza ca cel mai mare risc de aparitie a unei pandemii de gripa aviara se inregistreaza in Asia.

Se pare ca in Indonezia oficialitatile au ascuns si au negljat raspindirea gripei aviare la pasari timp de doi ani, considera experti in sanatate citati de „The Washington Post". „Ceea ce ma ingrozeste este faptul ca lipsa de actiune a guvernului nu va afecta doar Indonezia", a declarat Chairul A. Nidom, microbiologist indonezian.

Unde e curca greaca?

Tot de neglijenta sint acuzate si autoritatile elene, care se pare ca au pierdut prima pasare suspecta de gripa aviara din tara. Ministrul Agriculturii, Evangelos Bassiakos, nu a putut preciza daca probele trimise laboratorului din Marea Britanie provin de la curca depistata luni ca purtatoare a virusului H5. Bassiakos a explicat ca veterinarii nu au marcat curca supecta.

Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie a Greciei a ordonat deschiderea unei anchete preliminare privind procedura urmata de autoritatile elene. Autoritatile bulgare au instituit deja comitete de urgenta impotriva gripei aviare. Institutul de Microbiologie al Academiei Bulgare a anuntat ca virusul va ajunge in Bulgaria in cel mult zece zile, adus de pasarile migratoare din Delta Dunarii.