Comisia Europeana a anuntat ca va organiza pana la sfarsitul acestui an o simulare pentru a testa capacitatea de reactie a UE in fata unei eventuale pandemii de gripa aviara.

„Expertii avertizeaza ca o pandemie de gripa la oameni este un pericol real", ce ar putea avea consecinte asupra unor servicii publice esentiale, precum sanatatea, transporturile, energia si educatia, a declarat comisarul pentru sanatate, Markos Kyprianou.

Prin urmare, se va infiinta un comandament european pentru testarea capacitatii factorilor de decizie nationali si europeni de a-si coordona reactiile in cazul unei pandemii de gripa, se arata in comunicatul Comisiei Europene.

Insa, in ultimele zile, din ce in ce mai multe focare de gripa sunt depistate in state europene: in Romania s-a confirmat ca lebada gasita moarta la Maliuc era infectata cu virusul H5N1, iar in Turcia exista informatii neoficiale ca zona in care a fost diagnosticat initial virusul nu a fost curatata adecvat.

In Rusia, autoritatile au anuntat ca se confrunta cu aceeasi amenintare nu departe de Moscova. In China, in regiunea Mongolia inferioara, 2600 de pasari au murit din acelasi motiv, in timp ce Thailanda a anuntat oficial ieri un nou deces uman provocat de virusul gripei aviare.

Victima era un barbat de 48 de ani din provincia Kanchanburi, care a contractat virusul dupa ce a venit in contact cu gaini bolnave, au indicat autoritatile thailandeze. Exista totusi si informatii incurajatoare – Ungaria a anuntat ca prototipul de vaccin uman impotriva gripei aviare are rezultate pozitive.

Potrivit televiziunii maghiare MTI, testele pe oameni au stabilit existenta anticorpilor in sangele persoanelor vaccinate. Asa cum indica rezultatele preliminare, sunt 99,9% sanse, spune ministrul ungar al Sanatatii, ca vaccinul sa functioneze, insa procesul de productie a acestui vaccin va incepe abia peste cateva luni.

Asa cum au dovedit si sondajele cele mai recente, spectrul unei pandemii a devenit alarmant pentru europeni, care au inceput sa se vaccineze in masa si sa evite sa calatoreasca spre locatiile unde s-au raportat cazuri de gripa aviara.