Puterea intentioneaza sa modifice si Legea alegerilor locale, astfel incat un primar ales sa aiba majoritatea in consiliu, chiar daca alegatorii nu au desemnat castigator si partidul lui.

Modificarile pe care MAI intentioneaza sa le aduca legilor administratiei se extind si asupra legii alegerilor locale. Alesii Aliantei au inaintat la reuniunea de la Brasov doua propuneri legate de alegerea primarului si a Consiliului Local, astfel incat primul sa detina majoritatea in consiliu indiferent de voturile obtinute de partidul sau.

Prima varianta pe care ministerul lui Blaga o are pe masa presupune ca, dupa victoria primarului, consiliul sa fie format 51% din consilierii partidului reprezentat de primar, iar restul, de 49%, sa se imparta intre celelalte partide, functie de rezultatele obtinute in scrutin.

In cea de-a doua varianta, primarul candideaza cu o lista de sustinatori care vor obtine 30% din locurile din consiliu, restul de, 70%, impartindu-se intre partide, inclusiv cel din partea caruia a candidat primarul. In felul acesta el are sanse sa obtina tot peste 50% din consiliu. Pentru candidatul independent este gandita varianta listei independente de sustinatori.

PUTERE. Primarul Capitalei, Adriean Videanu, e increzator ca aceste proiecte vor fi adoptate o data cu legile administratiei. "Alegerea pe lista e difuza, fara responsabilitate directa. Primarul are votul direct. I-ai dat responsabilitatea, trebuie sa ii dai si forta sa-si aplice programul", spune acesta.

Liviu Negoita, primarul de la sectorul 3, crede ca acest sistem de vot nu va modifica vointa electoratului, dar il va scuti pe primar de negocierile cu un consiliu ostil. "Ca sa iti treci proiectele trebuie sa negociezi cu Opozitia. Intelegeti dumneavoastra ce vreti prin negociere", ne-a indemnat acesta.

MAJORITATE SIMPLA. Modificarile propuse de MAI la Legea 215 vin si ele in ajutorul primarului: consiliul va adopta hotarari doar cu votul a jumatate plus unu dintre consilieri si nu de doua treimi ca in prezent.

VICEPRIMARUL PUTERII

O alta modificare pe care MAI o propune schimba modul de alegere a viceprimarului. Daca acum el este numit de partidul care s-a clasat primul in scrutin, in proiectul MAI el este ales de majoritatea din consiliu, care poate sau nu sa includa partidul cu cele mai multe voturi.

De asemenea, viceprimarului i se acorda dreptul de a-si pastra statutul de consilier local, fara a beneficia insa de indemnizatie. El este inlocuitorul de drept al primarului, care ii poate delega temporar si partial atributiile sale.

Alesii Puterii ar fi vrut sa ii poata schimba si pe directorii din primarii, insa acestia sunt functionari publici si nici legile romanesti, dar mai ales cele europene nu le permit. Liviu Negoita a propus in schimb MAI modificarea legii astfel incat primarul sa intocmeasca rapoarte de activitate directorilor si sa obtina astfel aprobarea Agentiei Functionarilor Publici pentru a-i demite.