Referendumul pe tema Parlamentului unicameral pe care presedintele Traian Basescu doreste sa il organizeze este sustinut de pesedisti, dar - surprinzator - e respins de liberali.

Miercuri seara, la o dezbatere organizata de Asociatia Pro Democratia, presedintele PSD, Mircea Geoana, s-a declarat de acord cu dorinta sefului statului de a intreba cetatenii ce tip de Legislativ isi doresc - mono sau bicameral.

"Trebuie sa te duci la popor, aici sunt de acord cu Traian Basescu", a spus Geoana, adaugand ca referendumul ar trebui sa aiba loc abia dupa "o dezbatere serioasa in societate" a acestei teme.

Geoana l-a criticat, insa, pe Basescu pentru ca a lansat ideea referendumului inaintea "marii conversatii nationale": "Cred ca presedintele Basescu s-a repezit cand a propus direct referendum pe ideea de unicameral, inaintea unei dezbateri serioase in societate, in clasa politica si in Parlament. Nu se procedeaza asa".

Liberalii insa, prin vocea ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, au respins ideea referendumului national, contrazicandu-se inca o data cu Basescu. "Nu cred ca poti consulta 16 milioane de alegatori asupra chestiunilor de detaliu", a declarat Olteanu, adaugand ca acestea trebuie decise de parlamentari prin mandatul pe care il primesc de la populatie.