ABN Amro, cea mai mare banca olandeza, si Societe Generale, a treia banca din Franta, discuta preluarea a 51% din actiunile bancii chineze Guangdong Development Bank (GDB), tranzactie ce ar insemna o premiera pentru ivestitorii straini in China.

Conform legislatiei locale, investitorii straini sunt limitati de pragul de detinere de 25% din actiunile bancilor chineze.

Intentia celor doua grupuri bancare este de a forma o societate mixta, impreuna cu compania chineza de asigurari Ping An si cu consortiul autohton Huawen Enterprises. Pentru preluarea bancii chineze mai sunt interesate atat Citigroup Inc., cat si DBS Group din Singapore.

Banca Guangdong a fost infiintata in 1988, in capitala provinciei Guangzhou, din sudul Chinei, avand o retea de 26 de sucursale si active de 4,6 miliarde de dolari.

Toate marile grupuri bancare straine sunt in prezent cu ochii pe piata chineza, China beneficiind in prezent de cel mai ridicat ritm de crestere economica din lume, ceea ce o face un spatiu ideal pentru investitorii straini.

Astfel, in martie 2005, grupul olandez ING NV a anuntat cumpararea a 20% din actiunile Bancii Beijing Co., valoarea tranzactiei fiind de 215 milioane de dolari.

BNP Paribas SA, a doua mare banca din Franta, a anuntat saptamana trecuta ca va cumpara 19,2% din China's Nanjing City Commercial Bank contra unei sume de 704 milioane de yuan, iar Deutsche Bank si Sal. Oppenheim Jr. & Cie. au declarat, luna aceasta, ca vor plati 272 milioane de euro, pentru 14% din actiunile bancii chinezesti Huaxia Bank Co.