Banca Austria Creditanstalt, KulturKontakt si Editura Wieser au hotarat sa isi uneasca fortele si sa lanseze Premiul pentru Literatura Est-Europeana.

Premiul are ca obiectiv sustinerea si promovarea culturii est-europene si a lucrarilor semnate de autorii din tarile din estul Europei, astfel incit acestea sa poata fi cunoscute si apreciate de un public cat mai larg din spatiul germanic.

Incepand cu 2006, premiul se va acorda bianual.

Lider al grupurilor bancare care opereaza in aceasta regiune, Banca Austria Creditanstalt a avut o contributie semnificativa la integrarea economica din acest spatiu. KulturKontakt Austria se distinge ca prima institutie care a jucat rolul de mediator cultural intre Est si Vest.

Iar editura Wieser are deja o traditie recunoscuta in ce priveste calitatea sa de „specialist in literatura est-europeana". Pentru prima data, un astfel de premiu pentru literatura est-europeana cuprinde zece tari din regiune. El reprezinta, de asemenea si prima initiativa de a oferi o ampla panorama a scenei literare a acestei regiuni.

Premiul, asa cum a fost el definit, va fi prezentat publicului vineri, la targul de carte organizat la Frankfurt. In decembrie 2006, Premiul pentru Literatura est-europeana va fi acordat pentru prima oara, iar castigatorul premiului va fi selectat de un juriu international condus de presedintele asociatiei International PEN si de directorul Academiei Diplomatice din Viena, Jiri Grusa.