Compania de stat, Rosneft si-a asigurat 25,9% din rezervele celui mai mare camp petrolifer din Siberia de Est, Verkhnechonsk, in urma unui acord cu Interros, valoarea tranzactiei nefiind specificata. Achizitia intareste pozitia statului pe piata de petrol ruseasca, in prezent Kremlinul controland peste 50% din companiile producatoare de petrol.

Desi lucrarile de cercetare a resurselor de la Verkhnechonsk nu s-au finalizat, se estimeaza ca zacamantul de petrol de aici este de 1,48 miliarde barili de petrol, 129 miliarde metri cubi de gaz natural si 25 miliarde barili de gaz condensat, resurse care ar acoperi nevoile actuale de import ale Chinei, pentru mai mult de doi ani.

Verkhnechonsk va constitui principala sursa de alimentare cu petrol brut a conductei care leaga Extremul Orient cu Nakhondka, in intentiile Rusiei de a deveni principalul furnizor de energie catre piata asiatica.

Principalii actionari la Verkhnechonsk sunt TNK-BP, cu 62,7% si administratia regionala Irkutsk cu 11,3%. Achizitia realizata de Rosneft este o dovada in plus a intentiilor expansioniste ale companiei in sectorul petrolier rus, fiind vazuta ca o o miscare fireasca, dupa ce in decembrie, anul trecut, achizitionasera compania petroliera Yuganskneftegaz.