Spuneam saptamina trecuta ca logica ministrului Flutur mi se parea impecabila: chiar daca se gasisera doar anticorpii, se actiona ca si cum virusul ar fi fost sigur prezent.

Pariul era bine conturat: carantina si sacrificarea pasarilor din focar, urmind ca ulterior sa fim acoperiti daca verdictul final este prost sau sa rasuflam usurati daca e bun.

Gravitatea ministrului de la Agricultura era atunci cea mai eficienta solutie de comunicare: oamenii trebuiau sa puna raul in fata pentru ca actiunea de izolare a focarului sa aiba acordul si sprijinul lor.

Intre timp, pariul a iesit prost: in mod cert in Romania exista gripa aviara, si este vorba si de cea mai periculoasa tulpina.

Tot saptamina trecuta vorbeam despre conferinta de presa a ministrului de la Sanatate, care daduse un mesaj diferit, in sens invers cu cel al colegului sau: nu e confirmat, nu e cazul sa ne nelinistim.

In mod logic, oamenii afectati au crezut in mesajul convenabil, astfel incit am asistat citeva zile la o aplicare in dorul lelii a carantinei.

Politistii de la Ceamurlia nu erau foarte convinsi de misiunea lor, oamenii nu doreau sa isi lase pasarile sacrificate, ziaristii se jucau de-a hotii si vardistii cu jandarmii si relatau plini de mindrie cum au spart carantina, batind cimpii si cimpurile din preajma satului.

Ministrul Nicolaescu a redus in mod clar eficienta politicii impuse de colegul sau. Dar el nu a fost un iresponsabil solitar. Din contra, a fost purtatorul de cuvint al unei majoritati ad-hoc care a functionat pe principiul: ca n-o fi dracu` atit de negru! Uite ca a fost.

O adevarata epidemie de iresponsabilitate i-a cuprins pe oficiali, pe oameni simpli si pe jurnalisti intre momentul gasirii anticorpilor si momentul certitudinii. Au fost citeva zile cind parea ca ministrul Flutur e cauza gripei aviare, ca daca el ar fi tacut din gura nu mai exista nici o problema.

Nici nu vreau sa ma gindesc ce patea Flutur daca nu se confirma gripa, desi sansele erau mici si oricum logica sa fusese corecta.

Apoape toata clasa politica s-a grabit sa isi mingie alegatorii pe frunte, sa le spuna ca poate nu e grav. Au subminat astfel politica dureroasa, dar necesara, a lui Flutur. Presedintele Basescu s-a apucat sa critice guvernul pentru ca „a exagerat din punct de vedere al alertei introduse in populatie".

Ce nu intelege Basescu este ca era nevoie de un mesaj grav pentru ca masurile sa functioneze imediat, nu doar dupa prinirea confirmarii. Diferenta a fost clara. „S-au inspaimantat si au dat toate pasarile.

Acum lumea s-a convins ca este pericol mare si nu mai opune rezistenta, desi oamenii sint nemultumiti de despagubirea care s-a dat", spunea un taran din Ceamurlia. Asta dupa ce mai inainte ii amenintasera pe veterinari cu furcile, doar auzisera la televizor ca nu e sigur gripa.

Dupa ce a fost clar ca dracul e cit se poate de negru, satenii din Maliuc s-au supus imediat. Carantina totala pe cele doua localitati si partiala pe cele doua judete a mers bine, autoritatile au fost laudate pina si la Antena 1, ceea ce nu e putin lucru.

Dar, repet, asta s-a intimplat tirziu, pina atunci carantina parea un moft al lui Flutur, iar exterminarea in focar un fel de lupta a aceluiasi ministru-sinistru cu poporul oropsit.

Adrian Nastase a gasit un nou prilej de a-si prelungi raminerea in post propunind un inutil pact politic anti-aviar. Ce culoare politica or avea veterinarii care fug dupa rate? In plus, Nastase scria in Jurnalul National un articol foarte complicat in care imaginarul paranoid se amesteca in logoreea sa greu de urmarit.

„Traim intr-o lume in care multi sintem frati, dar nu numai cu brinza, ci si cu carnea de pui ramine cum am vorbit: sint pe bani...", spune Nastase. Ei da, si?! O fi o conspiratie?! Pai, atunci sa ne pastram gainile.

Unele ziare erau pe punctul de a-l acuzau pe Flutur de un „genocid" pasaresc. Altii, ca a prejudiciat turismul in delta (ei, acum e mai bine: BBC-Londra are corespondent la Tulcea, atita reclama gratis nici nu visa delta). Altii, ca a riscat sa creeze panica.

Marea grija a unei bune parti din clasa politica si din formatorii de opinie a fost sa nu se creeze panica.

Dar cine s-a panicat si cum? Adica, exista pericolul ca hoarde de oraseni inarmati sa ia cu asalt satele ca sa extermine gainile cu tarani cu tot? S-au temut ca bande de tarani inarmati cu topoare vor da navala in Piata Victoriei sa-i caute pe ministri de virusi? O fi fost cazul de autoaparare

din Primaverii efect al fricii de gripa (la cit sint nevoiti sa umble tilharii astia cumsecade ca sa nu evite proprietarii sadici...)?

Panica era problema noastra sau buna functionare a masurilor de izolare? Functionare subminata in cele citeva zile tocmai de anunturile anti-panica.

Nu vreau sa critic cu tot dinadinsul. In situatii de criza e greu sa te gindesti la toate consecintele.

Oamenii astia au apasat gresit pe butonul anti-panica cind ar fi trebuit sa spuna: dragi compatrioti, e grav! Ascultati-l pe Flutur, ca el este seful comandamentului de interventie in caz de molime la animale.

Ramine intrebarea pe care o lansam saptamana trecuta, inainte sa cunosc rezultatele analizelor de la Londra: raspunde ministrul Nicolaescu daca rezultatele vor fi proaste? Intre timp, ar trebui sa raspunda si presedintele, liderul opozitiei si o mare parte din presa.

Cind prea multi sint vinovati, profilaxia nu se mai face prin demisii, ci prin invatatura. Macar sa invete ceva de aici, altfel ar fi cazul sa ne panicam.