Desi guvernul a anuntat ca nu gaseste bani pentru a majora bugetul alocat in 2006 unor domenii precum educatia sau armata, anul viitor, SPP va dispune de sase milioane de lei noi - circa doua milioane de dolari! - numai pentru a cumpara masini si mijloace de transport.

Suma reprezinta o crestere de 26 de ori fata de 2005, cand SPP a alocat doar 230.000 de lei noi pentru astfel de achizitii. De altfel, SPP va beneficia, in 2006, de o crestere totala a bugetului cu 20% fata de cel din 2005, cu mult peste rata medie a inflatiei, estimata la 6,3%.

In 2004, SPP si-a reinnoit parcul de autoturisme, cheltuind si atunci circa doua milioane de dolari pentru a cumpara, printre altele, masini blindate. Principalii beneficiari ai acestor achizitii sunt presedintele Romaniei, Traian Basescu, si primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, care acum circula cu autoturismele Mercedes ale SPP si sunt escortati de masini BMW sau Grand Jeep Cherokee.

Administratia Prezidentiala va cheltui insa, separat de bugetul SPP, circa 100 de mii de dolari pentru achizitia de masini, iar cancelaria premierului are prevazut, la aceasta rubrica, un buget de aproape 120 de mii de dolari.

(M.M.) In 2004, Administratia Prezidentiala a mai cumparat o serie de masini - Opel Vectra - cu care circula consilierii prezidentiali, iar membrii Executivului au beneficiat de automobile Volkswagen Touareg.

O crestere spectaculoasa se inregistreaza si la cheltuielile SPP cu carburanti si lubrifianti, unde bugetul creste de nu mai putin de 13 ori, ajungand la suma de circa 500.000 de euro. Tot in 2006, SPP are prevazuta o crestere de 61% a bugetului destinat deplasarilor in strainatate, suma alocata fiind de aproape 600 de mii de dolari. Banii pentru deplasari interne vor creste si ei, dar doar cu 26% fata de 2005.

SRI si Cancelaria premierului, mari cresteri bugetare

O crestere importanta a bugetului pe 2006 se inregistreaza si la SRI, organismul condus de Radu Timofte urmand sa primeasca aproape 300 de milioane de dolari, cu 31 la suta mai mult decat a avut pentru 2005. La aceasta suma se vor adauga alte 27 de milioane de dolari, asigurate din imprumuturi externe si interne, dar si din activitati proprii care aduc venituri.

Daca pentru cheltuielile de personal, Serviciul nu va inregistra o marire semnificativa - semn ca la anul nu se vor face prea multe angajari - bunurile si serviciile contractate pentru 2006 vor inghiti 43 de milioane de dolari, cu 66 la suta mai mult decat in cursul acestui an. Segmentul de aparare si ordine publica acapareaza cea mai mare parte a bugetului SRI (aproape 233 de milioane USD).

Proiectul intocmit de Guvern pentru institutia lui Timofte nu este prea generos cu detaliile.

Serviciul Roman de Informatii a renuntat la orice fel de investitie pentru locuintele destinate angajatilor sai.

In schimb, Cancelaria primului-ministru va cheltui, anul viitor, aproape 120.000 de dolari pentru achizitionarea de masini si alte 400.000 USD pentru a cumpara mobila si aparatura birotica, dupa cum reiese din proiectul de buget pe 2006, in timp ce primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a cerut reducerea drastica a fondurilor destinate celor doua Camere ale Parlamentului, pentru a suplimenta banii pentru invatamant.

Planurile initiale ale senatorilor si deputatilor prevazusera cheltuieli de aproximativ 2,3 milioane de dolari pentru innoirea parcurilor auto, insa ele ar putea fi anulate dupa interventia premierului.

Bugetele cumulate ale Camerei si Senatului se ridicau la peste 92 de milioane de dolari, in timp ce pentru Cancelaria primului-ministru, care are in subordine alte 36 de organisme, au fost programate 176 de milioane USD.