Grupul petrolier OMV Petrom anuntat ieri ca a modificat contractul cu Petromservice, cel mai mare furnizor de servicii al sau si a rascumparat pachetele majoritare de actiuni ale societatilor de reparatii si intretinere constituite in jurul celor doua rafinarii, Arpechim si Petrobrazi.

„Petrom si Petromservice au convenit sa inlocuiasca contractul existent cu unul nou, valabil pana in anul 2012, fapt ce va permite o restructurare semnificativa a operatiunilor comune, in special a activitatilor de mententanta si reparatii de sonde prestate de catre Petromservice in beneficiul Petrom", se arata in raportul Petrom catre Bursa de Valori Bucuresti.

Noua intelegere prelungeste cu inca cinci ani relatia contractuala dintre Petrom si Petromservice, dar pune si conditii dure atat de o parte, cat si de cealalta. Petrom-OMV va fi obligat de exemplu ca pentru anul viitor sa angajeze un volum minim de lucrari de 180 de milioane de euro.

Contractele pe 2006 vor insuma cu 20 milioane euro mai putin decat cele din acest an si cu 63 milioane euro mai putin decat in 2004. Suma minima garantata va descreste anual cu 10% in fiecare dintre anii urmatori, se arata in raportul Petrom-OMV.

„Pentru serviciile de reparatii sonde, numarul de formatii ale Petromservice care vor presta servicii Petrom va fi redus, iar schimburile de noapte vor fi eliminate in 2006", a anuntat Petrom.

„Pentru mentenanta si servicii de operare, numarul total de personal al Petromservice care va presta servicii Petrom si care va fi implicat in mod direct in operatiuni va fi redus, conform necesarului agreat de Petrom", a hotarat Consiliul de administratie al Petrom-OMV.

In schimb, Petrom se angajeaza sa suporte integral platile compensatorii pentru concedierile colective pe care le va face Petromservice pana la 31 decembrie 2007.

„ Nu s-a stabilit nici un numar de persoane. Se fac analize", spune Liviu Luca, presedinte al Federatiei Sindicatelor Petrom si reprezentant al Asociatiei Salariatilor, actionarul societatii Petromservice. Acesta sustine ca intelegerea noua este mult mai buna decat vechiul contract.

„Vechiul contract expira in 2007, acesta este valabil pana in 2012. In plus, contractul prevede o suma minima garantata de lucrari", ne-a spus ieri Liviu Luca. Managementul Petrom nu a comentat decizia privind suportarea de catre companie a platilor compensatorii promise angajatilor Petromservice.

Este de precizat insa ca Petromservice a fost constituita pe scheleltul unei foste directii din societatea de stat Petrom, angajatii sai sunt fosti salariati Petrom transferati, iar actionarul majoritar este Asociatia Salariatilor din Petrom.

Noua intelegere impune societatii Petromservice sa-si schimbe denumirea comerciala si sigla pana la sfarsitul lui 2007, astfel incat sa nu mai sugereze o relatie de afiliere cu Petrom.

Societatea are de asemenea obligatia sa obtina o certificare de calitate de la Norske Veritas pana la mijlocul anului 2008 sau sa includa in structura actionariatului sau un partener international reputat acceptabil pentru Petrom.

Liviu Luca a lasat sa se inteleaga ca nu va fi nevoie de un alt investitor pentru ca sunt putine sanse ca societatea sa nu obtina certificarea impusa.

Pe langa aceasta renegociere, managementul Petrom a hotarat si sa rascumpere pachetele de control ale celor doua societati de prestari servicii infiintate pe langa rafinarii, Rafiserv Petrobrazi si Rafiserv Arpechim.

Decizia a fost luata tot la sedinta CA din 18 octombrie. Cele doua societati au fost infiintate dupa modelul Petromservice, prin desprinderea acestor activitati din interiorul rafinariilor. Actionarii celor doua societati Rafiserv sunt Petromservice si Asociatia Salariatilor.

Potrivit conducerii Petrom,„aceste achizitii vor permite imbunatatirea activitatii de intretinere in rafinari, conform planului de modernizare si eficientizare al companiei pana in 2010".

Aceasta este prima schimbare de anvergura in politica de cheltuieli a Petrom de la preluarea companiei de catre austriecii de la OMV acum aproape un an de zile, fara a constitui insa o surpriza. Recent, managementul Petrom-OMV a anuntat un pachet de masuri care pus in aplicare va ajuta societatea sa-si consolideze in urmatorii cinci ani pozitia de lider in activitatea integrata de petrol si gaze.