Volumul de actiuni tranzactionat, ieri, pe piata bursiera a fost in scadere, iar titlurile societatilor financiare au inchis sesiunea la variatii usor negative. Indicele BET-FI a fost in coborare cu 0,4%, in timp ce indicatorii BET si BET-C au reusit sa inchida sesiunea cu o crestere de 0,1%.

Valoarea totala a transferurilor s-a redus la jumatatea celei din sedinta anterioara, fiind de 37,3 milioane lei, echivalentul a 10,3 milioane euro. Aproximativ 50% din acest rulaj a fost asigurat de tranzactiile cu titluri SIF, respectiv de 14,9 milioane lei.

„Cotatia actiunilor societatilor financiare a crescut foarte mult in ultimele zile si era firesc sa apara si corectii negative", afirma Dana Iacob, broker la societatea TGH Investment.

Ea spune ca nu poate fi prognozata o evolutie viitoare a acestor titluri, aceasta depinzand foarte mult de informatiile noi privind oferta de achizitionare a BCR ce pot aparea in piata.

Banca Transilvania si-a adjudecat, ieri, primul loc in preferintele jucatorilor, valoarea totala a schimburilor cu aceasta actiune ridicandu-se la 6,6 milioane lei. Volumul tranzactionat a cuprins 5,8 milioane titluri TLV, iar pretul unei actiuni a urcat cu 1,7%, pana la 1,1500 lei.

„Actiunile bancii au crescut si ieri, probabil pe fondul raportarii rezultatelor financiare la noua luni, pe data de 31 octombrie, rezultate care se asteapta a fi foarte bune", afirma brokerul de la societatea mentionata.

Titlurile BRD au inchis sesiunea in scadere cu 0,7%, pretul unui titlu ajungand la 13,0000 lei, in conditiile tranzactionarii a 312.000 actiuni. „BRD a fost aproape pe tot parcursul sedintei pe crestere, insa la final s-au impus vanzatorii. Nu este o scadere mare, iar volumul transferat a fost ridicat", spune Dana Iacob.

Titlurile SIF 5 Oltenia au pierdut 0,9%, cotatia fiind la inchidere de 2,1300 lei/ actiune. S-au efectuat schimburi cu 1,9 milioane actiuni, la valoarea totala de 4,1 milioane lei.

Transferurile cu actiunile SIF 1 Banat-Crisana au inclus un pachet de 2,1 milioane titluri, cu un rulaj de 3,8 milioane lei. Pretul a scazut cu 0,5%, pana la 1,8000 lei. Tot cu 0,5% s-au depreciat si titlurile SIF 3 Transilvania, atingand 1,8100 lei/ actiune. S-au facut schimburi cu 1,5 milioane actiuni, cu un rulaj de 2,8 milioane lei.

Pretul actiunilor SIF 2 Moldova a ramas acelasi din sesiunea precedenta, de 1,8400 lei/actiune, fiind tranzactionat un volum de 1,8 milioane actiuni, la valoarea de 3,3 milioane lei. Si titlurile SIF 4 Muntenia si-au mentinut pretul de referinta din sedinta precedenta de 1,3200 lei/actiune.

Pachetul de actiuni Rompetrol Rafinare tranzactionat a fost, din nou, mare, de 17,5 milioane actiuni, iar pretul a urcat cu 0,8%, pana la 0,1210 lei/actiune. Pentru Petrom, ieri a fost o alta sedinta de scadere, ceva mai mica, de 0,4%, astfel ca pretul unei actiuni SNP a ajuns la 0,4320 lei. S-au transferat 3,6 milioane titluri, cu un rulaj de 1,5 milioane lei.

O crestere semnificativa a pretului de referinta au consemnat-o actiunile Oltchim, de 11,6%, atingand 0,4500 lei/actiune. Si volumul tranzactionat a fost ridicat, 2,8 milioane titluri, la valoarea de 1,2 milioane lei. Brokerul de la TGH Investment spune ca Oltchim a trezit interesul investitorilor, ca urmare a informatiilor aparute in presa privitor la privatizarea combinatului.