Britanicii au urmarit, in ultimii ani, la inceput cu surprindere, mai nou, cu iritare, cum capitala le este invadata de miliardarii rusi, dornici sa arunce cu bani in stanga si-n dreapta. Pe langa retinerea britanica, opulenta rusilor este de-a dreptul obscena.

Cel mai mediatizat dintre acestia este industriasul Roman Abramovici, patronul clubului londonez de fotbal Chelsea, care a scandalizat opinia publica prin sutele de milioane de lire sterline cheltuite pe achizitionarea de fotbalisti, castele, iahturi, superjeturi.

Noii rusi, cum sunt numiti miliardarii postsovietici, au ca trasatura comuna neclaritatea provenientei averilor.

"Londongrad", paradisul oligarhilor cheltuitori

Sunt bogati, aroganti si puternici. In Rusia sunt si admirati, si urati. Presedintele Vladimir Putin incearca sa-i treaca sub controlul lui, asa ca oligarhii rusi si-au gasit o alta casa: Londra.

Britanicii au urmarit, in ultimii ani, la inceput cu surprindere, mai nou, cu iritare, cum capitala le este invadata de miliardarii rusi, dornici sa arunce cu bani in stanga si-n dreapta. Pe langa retinerea britanica, opulenta rusilor este de-a dreptul obscena.

O casa de 59 de milioane de euro este un mizilic, o sesiune de cumparaturi de 370.000 de euro, un moft. Prostul-gust se impleteste cu aroganta, teancurile de bani albi sau negri servesc la implinirea celor mai grandioase vise, nimic nu poate sta in calea unui rus imbogatit rapid de pe urma unui zacamant de petrol sau gaze naturale, care doreste sa-si vada nevasta acoperita cu diamante si blanuri.

SUNT MULTI SI AVUTI. Presa a semnalat in mai multe randuri apetitul crescut al noilor rusi (imbogatiti dupa anii ’90) pentru Londra. Revista Forbes a poreclit recent capitala britanica "Londongrad", pentru ca in ultimii ani s-a procopsit cu o vasta comunitate ruseasca.

Cotidianul britanic The Independent semnala in urma cu ceva timp ca miliardarii rusi se refera la Londra cu apelativul sentimental "Moscova2", pentru ca, de-acum, aceasta este casa lor. Nou-descoperita iubire a rusilor pentru Londra nu este chiar dezinteresata.

Ei nu vin aici doar ca sa-si cheltuiasca banii, ci si ca sa si-i puna bine, la pastrare, evitand multe din taxele care li se percep in tara natala.

In prezent, in Marea Britanie traiesc aproximativ 300.000 de rusi. Au fost ademeniti aici de drumul scurt cu avionul – trei ore –, de fiscalitatea atragatoare si de magazinele de lux. Este greu de crezut ca toti au averi fabuloase, de tipul lui Roman Abramovici, patronul rus al clubului de fotbal Chelsea, care "valoreaza" peste 10 miliarde de euro.

Este evident insa ca multi dintre acestia nu-si fac griji pentru ziua de maine, si nici pentru urmatoarele. Rusia are 33 de miliardari in dolari si un incredibil numar de 88.000 de milionari. Forbes atrage atentia ca intre anii 1998 si 2004, mai bine de 80 de miliarde de euro au parasit Rusia, si mare parte din aceasta suma fabuloasa este cheltuita, acum, si in magazinele din Londra.

AH, BIJUTERIILE. Sunt patroni de buticuri exclusiviste, de lux, care isi datoreaza mare parte din profituri pasiunii rusilor pentru tot ce sclipeste, este scump, si rar. Cotidianul Independent povesteste cazul designerului de bijuterii Theo Fennell, ai carui clienti recenti, rusii, i-au ridicat profiturile.

Vanzarile au crescut cu 4,5 procente doar in ultimele sase luni, pe o piata saturata de bijuterii si bijutieri, dar si intr-un moment in care magazinele care se adreseaza clasei de mijloc au mari probleme. Fennell nu numai ca nu duce lipsa de clienti, dar rusii practic ii smulg din vitrina cruci uriase, pandantive in forma de inima si tacamuri de argint.

Nici unul din aceste produse nu este ieftin. Pretul incepe, potrivit unui reprezentant, de la "1.500 de euro, si urca atat cat vrea clientul".

MODA, O SCUMPETE. La magazinul de lux Harvey Nichols au avut loc schimbari profunde, pentru ca si clientii rusi sa se simta rasfatati, la fel ca si cei britanici. Etajul cinci, unde se afla alimentele, si-a dublat comenzile de caviar beluga din Marea Caspica, cel mai scump fel de icre din lume, cu pretul de 213 euro pentru 50 de grame, pentru a face fata clientilor rusi.

Sase asistenti de vanzari fluenti in limba rusa au fost angajati la etajele la care se afla magazinele, la dispozitia oligarhilor care vin in numar tot mai mare sa achizitioneze tot felul de produse scumpe. Richard Gray, managerul de vanzari al magazinului, a declarat chiar pentru Independent ca "rusii sunt pentru deceniul acesta ce au fost japonezii pentru anii ’90 si arabii pentru anii ’80.

Au o multime de bani si sunt dispusi sa-i cheltuiasca, dar au si gusturi bune si stiu foarte bine ce-si doresc". Dar nu barbatii sunt adevarata sursa de venit a magazinelor.

"Femeile vin cu varianta ruseasca a revistei Vogue si doresc sa fie trecute primele pe listele de asteptare pentru cele mai noi si mai luxoase posete si cizme, si nu este neobisnuit ca o persoana sa cheltuiasca o suma cu cinci cifre intr-o singura excursie la cumparaturi".

Ba chiar unii spun ca noua tendinta in moda feminina, "Anna Karenina", care a detronat-o sezonul acesta pe cea de influenta britanica, supranumita "boho", a fost determinata de incercarea designerilor de a curta rusoaicele bogate.

LE TREBUIE SI CASA. Banii rusesti au declansat si o minirevolutie pe piata imobiliara din Londra, la fel ca si o crestere a preturilor la locuintele de lux.

Abramovici a cumparat o casa cu cinci etaje, in stil georgian, in selectul cartier londonez Belgravia pentru 16 milioane de euro in iunie, iar oligarhul Leonard Blavatnik si-a adjudecat o casa in Kensington Palace Gardens pentru 59 de milioane de euro. Agentii imobiliari estimeaza ca o treime dintre clientii "grei" din Londra sunt cei de origine rusa.

Jonathan Hewlett, director de vanzari la agentia Savills, sustine ca "Initial, Hampstead era popular, dar rusii au inceput sa se mute spre centrul Londrei, cum ar fi Belgravia, Knightsbridge si Mayfair. Le plac incaperile mari si spatiile deschise, si stilul contemporan. Si le place intimitatea".

CUM SE PLICTISESC? Odata garderoba, frigiderul si casa aranjate, rusii au nevoie de alte distractii, pe care Red Square Projects, o agentie deschisa de doi ani la Londra, se straduieste sa le ofere clientilor sai grosi la punga. Dar satisfacerea mofturilor rusilor nu este o treaba ieftina.

Exemplul cel mai elocvent, petrecerea de dupa conferinta afaceristilor rusi, din luna aprilie, la Londra.

Un grup de delegati a platit pentru o cina somptuoasa, la care s-a servit sampanie Dom Perignon – de colectie –, si coniac de 440 de euro sticla. A fost adusa cu avionul si Liza Minnelli, care le-a cantat afaceristilor, la cina, timp de o ora. Pretul distractiei: aproape 700.000 de euro.