In galben si negru, cu rafturi estetic-practice si mocheta eleganta, decorul standului Romaniei - montat de o firma din München - a fost conceput de arhitectul Razvan Luskov. Obisnuiti cu sarmul prafuit al standurilor „realizate" de Ministerul Culturii, surpriza a fost totala!

O serie de edituri romanesti participa la Tirgul de Carte din Frankfurt, fara intrerupere, de peste zece ani: Humanitas - din 1990, Saeculum - din 1991, Polirom - din 1995 si Tritonic - din 2001. In a doua dimineata, la toate standurile e deja multa lume. Citiva dintre editorii de la standul general romanesc ne-au vorbit despre noutatile si proiectele lor editoriale.

Silvia Colfescu, directoarea Editurii Vremea, imi spune ca: „Am venit la Frankfurt cu titlurile aparute din octombrie 2004. Va dau citeva exemple: Dinu Giurescu - „Uzurpatori. Romania, 6 martie 1945 - 7 ianuarie 1946", Victoria Dragu Dimitriu - „Povesti ale doamnelor din Bucuresti".

Directorul Editurii RAO, Ilies Campeanu, imi arata citeva noutati: „Istoricul frumusetii", de Umberto Eco, si un volum de Agatha Christie.

RAO vrea sa publice toata opera celebrei autoare, in 100 de volume. „Venim aici de 14 ani, de cind am infiintat editura. Sigur ca, pe linga reintilniri cu vechi parteneri internationali, stam cu ochii deschisi pentru altii noi. Si ca sa va dau un exemplu, ieri (miercuri - n.r.) am pus bazele seriei de dictionare bilingve care va aparea in urmatorii doi ani.

Saptamina viitoare, vom lansa editia ilustrata a «Codului lui Da Vinci», volum care, in editia-standard, s-a epuizat in mai putin de un an".

Cel mai frumos stand al Romaniei la Frankfurt

„Este cel mai frumos stand pe care l-a avut Romania, pina acum, la Tirgul de Carte din Frankfurt!", crede Ioana Barna, editoare la Humanitas, despre „liftingul" standului, amenajat de Asociatia Editorilor si Ministerul Culturii.

Editura a adus volumele lui Albert Einstein - „Teoria relativitatii pe intelesul tuturor" si „Cum e lumea", iar din Stephen Hawking - cel mai important invitat, in acest an, de la tirg - „Universul intr-o coaja de nuca" si alte doua titluri.

„Din colectia «Raftul intii» am adus Vladimir Nabokov - «Camera obscura», Alain de Botton - «Sex, shopping si un roman» si «Tara mea inventata», de Isabel Allende". Editoarea spune ca „exista o mare concurenta intre editurile din Romania pentru achizitionarea de drepturi internationale".

„Trebuie sa ne comparam cu cei din jur"

Ciprian Jeler, manager de drepturi la Editura Paralela 45, a venit pentru prima oara la Frankfurt: „Aici caut titluri pentru o «editura pentru toti», de altfel mottoul programului nostru editorial". Aici au venit cu „Teoria estetica", de Theodor W. Adorno, filosof si muzicolog nascut chiar in Frankfurt.

Editorul afirma: „Sint foarte mindru, deoarece, de la aparitia din 1939, cartea a fost publicata doar in trei limbi si comparata cu... «Ulise»! Am mai adus Flan O’Brian - «La-Doi-Lebadoi», tradusa de Adrian Otoiu.

Ca scriitor optzecist, el se afla pe lista noastra de drepturi in strainatate cu titlurile: «Coaja lucrurilor sau dansind cu jupuita» si proza scurta «Chei fierbinti pentru ferestre noi», «Hot Keys for Soft Windows»".

„Cei care vin aici decid ce se va citi in viitorii doi, trei ani"

Am „prins-o" la stand, inainte sa fuga la alte intilniri, pe Irén Arsene, directoarea Editurii Curtea Veche. „Este singura editura din Romania care are exclusivitate pentru opera lui Orhan Pamuk, inca de anul trecut, „anticipind" Premiul Friedenspreis! Romanul sau politic «Ma numesc rosu» va aparea in noiembrie si vor urma alte patru". Ce crede despre Tirgul de Carte?

„Ai intilniri tot timpul, simti pulsul acestei industrii. Frankfurtul este locul unde oamenii care misuna pe aici decid ce se va citi in urmatorii doi, trei ani. Aici se pune la punct planul mondial de carte."

In aprilie 1990, Rodica Sava si Sanda Popa au infiintat impreuna Editura Vivaldi. Imi arata volumele: Klaus Mann - „Simfonia patetica", Traudl Junge - „Pina in ultima clipa - Secretara lui Hitler isi povesteste viata".

Tirgul este si locul unde se fac contractele. „La Frankfurt ne vom intilni cu o agenta literara din Liverpool pentru perfectarea unor contracte. Am obtinut copyright-ul unei carti de Joan Harris, pe care o vom publica in ianuarie 2006", spun cei de la Vivaldi.

La receptia de joi seara, oferita de Asociatia Editorilor Romani, un public foarte numeros de profesionisti a invadat practic standul romanesc. Cu sandvisuri, fursecuri, prajituri si vinuri frantuzesti, gazdele au avut un succes de public-relation inedit fata de anii anteriori.