Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR) considera ca proiectul de Lege a farmaciei in formula propusa de Ministerul Sanatatii (MS) nu va fi promulgat, in caz contrar reprezentantii asociatiei fiind decisi sa actioneze in justitie Guvernul Romaniei.

„Legea farmaciei propusa de MS este anticonstitutionala, anticoncurentiala si cu implicatii sociale si economice majore.

Daca nu vom putea impiedica aprobarea ei, vom da in judecata Guvernul Romaniei si Ministerul Sanatatii si vom merge pana la Curtea Constitutionala si CEDO", a declarat presedintele ARFR, Ovidiu Buluc.

El a adaugat ca dreptul proprietatii este garantat prin Constitutie, or, in forma actuala a legii, acest drept este incalcat si contravine unei piete concurentiale. „Aceasta lege descurajeaza investitorii si este discriminatorie fata de retelele de farmacii definindu-le drept monopol.

Ce monopol vrem sa instituim noi, daca preturile produselor farmaceutice sunt impuse de minister? Lanturile de farmacii practica chiar reduceri prin cardurile de fidelizare.

O mare contradictie este ca organul abilitat sa ia masuri impotriva instituirii monopolului este Consiliul Concurentei si nu Ministerul Sanatatii", a mai spus Buluc. In acest sens, ARFR a sesizat Consiliul Concurentei pentru a-si expune punctul de vedere cu privire la noul proiect de lege.

Proiectul de lege prevede existenta a doar patru farmacii apartinand unor retele la un numar de populatie de 400.000 de locuitori. Daca numarul de farmacii dintr-o retea depaseste proportia mentionata de lege, acestea se vor cesiona sau se vor inchide.