Regizorul american Steven Spielberg intentioneaza sa realizeze anul viitor o productie cinematografica la Cluj, dupa un scenariu bazat pe un roman scris de Lucia Daramus.

Aceasta a pus pe hartie povestea unei evreice care a stat ascunsa mai mult de un an in subsolul unei clinici medicale din Cluj, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, informeaza un cotidian constantean. La randul sau clujeanca, Lucia Daramus a plecat de la povestea reala intamplata in urma cu 60 de ani si a scris cartea „Hannja".

Steven Spielberg si-ar dori sa regizeze viitorul sau film chiar in subsolul Clinicii Medicale III, locul de desfasurare al povestii relatat pe larg in carte. Romanul Luciei Daramus, desi inca neterminat, a si primit in vara acestui an un premiu national de proza, la concursul literar "Pavel Dan".

Dupa finalizarea a textului in limba romana, "Hannja" va fi tradus si in limba engleza de catre britanicul Richard Procter, profesor de limba engleza la Facultatea de Litere din Cluj.

Subiectul care va fi tratat in filmul regizorului american nu este unul inedit pentru cinematografie, in urma cu cativa ani cineastul Roman Polanski transpunand pe pelicula o intamplare similara in filmul "Pianistul".

Pelicula reda viata unui tanar pianist evreu care si-a petrecut mai mult timp ascuns intr-o casa parasita, tot in timpul razboiului, fiind ulterior salvat de un militar german, in semn de apreciere a talentului sau muzical.