Sesiunea plenara a Parlamentului European care incepe luni are inscrise pe agenda doua teme care privesc si tara noastra: raportul de monitorizare in vederea aderarii la Uniunea Europeana si perspectivele financiare 2007-2013.

Dupa cum transmite corespondentul Radio Romania la Strasbourg, raportul de monitorizare care va fi prezentat de comisarul pentru extindere, Olli Rehn, la Strasbourg inlocuieste raportul de tara anual din perioada negocierilor, el reprezentand o analiza a progreselor sau a nerealizarilor perioadei in curs de aderare in care se afla Romania.

Definitivarea raportului a fost precedata in cursul saptamanii de dezbateri in cadrul grupurilor parlamentare din Parlamentul European si, conform surselor comunitare, raportul nu va pune problema clauzei de salvgardare. Va contine mai mult date tehnice privind momentul actual al indeplinirii angajamentelor.

Romania a facut progrese semnificative in ultimul timp in ce priveste reforma sistemului juridic, al concurentei, subliniaza aceleasi surse, fapt afirmat si de Olli Rehn recent la Bucuresti, dar acest lucru nu inseamna ca posibilitatea activarii clauzei de salvgardare este inlaturata, intrucat raman criticile cu privire la reforma justitiei, a luptei impotriva marii coruptii sau a protectiei

frontierelor, a mediului. Concluziile raportului nu sunt inca definitivate la aceasta ora, intrucat documentul va fi incheiat dupa reuniunea de luni a cabinetelor comisarilor si cea de marti dimineata a Comisiei Europene, la Strasbourg.

In ce priveste bugetul Uniunii Europene, proiectul lui va fi prezentat intr-o prima lectura la inceputul saptamanii. Numai dupa agrearea bugetului Uniunii 2007-2013 de catre sefii de stat si de guvern din statele membre, acesta va fi supus aprobarii Parlamentului European.

In ce priveste Romania, ea a negociat pachetul financiar pentru perioada 2007-2009 in valoare de aproximativ 11 miliarde de euro, sumele alocate pentru perioada 2010-2013 urmand a fi stabilite in momentul in care statele membre ale Uniunii Europene vor agrea bugetul pentru perioada 2007-2013.