Sotul fostei consiliere prezidentiale Elena Udrea a lansat un tir de oferte catre Mihai Munteanu, jurnalistul care, timp de doua luni, a facut dezvaluiri despre afacerile sale

Dezvaluirea pe care o publicam astazi are un subiect halucinant: sotul fostei consiliere prezidentiale, Elena Udrea, afaceristul Dorin Cocos, a incercat sa-l mituiasca pe Mihai Munteanu, reporterul „Evenimentului zilei" care a dezvaluit in ultimele luni afacerile sale controversate.

Faptele despre care veti citi in continuare nu ar trebui sa se petreaca intr-o tara cu pretentii europene si, mai ales, in timpul mandatului unei puteri care a promis ca va taia in carne tot ce tine de coruptie, indiferent de persoana, functie, partid.

Daca Elena Udrea nu si-ar fi dat demisia in weekend, probabil ca dezvaluirea de astazi ar fi fost argumentul suprem care ar fi dus la indepartarea ei din echipa presedintelui Traian Basescu. Cum insa sefa Cancelariei Presedintelui a facut-o deja, faptele relatate pot trece ca fiind mai putin grave.

Lucrurile nu stau deloc asa in conditiile in care, in raportul de tara al Comisiei Europene, ce va fi facut public maine, in detaliu, Romania este din nou „diagnosticata" cu coruptie la nivel inalt.

Din punctul nostru de vedere, intamplarea relatata mai jos ramane la fel de grava, chiar daca Elena Udrea nu se mai afla printre oamenii de la Palatul Cotroceni care il sfatuiesc pe Traian Basescu.

Dorin Cocos i-a propus lui Mihai Munteanu diverse avantaje, de la achitarea telefonului pana la bilete de avion, in ideea ca astfel ar putea castiga bunavointa unui ziarist incomod. Atat a inteles sotul Elenei Udrea din campania antispaga lansata de Basescu.

Il vom lasa pe presedinte sa analizeze cat este de grav faptul ca Dorin Cocos a incercat sa-l mituiasca pe reporterul care, timp de doua luni, i-a dezvaluit sistematic afacerile ce contrastau puternic cu pozitia ocupata de sotia sa in stafful prezidential.

Ar fi de reamintit un amanunt important: tentativa esuata a lui Dorin Cocos de a cumpara un ziarist s-a petrecut in timp ce sotia sa era sefa Cancelariei Presedintelui!

Filmul Intrevederilor

Ziaristul EVZ s-a intalnit cu Cocos in „cuibul" acestuia

(Catalin Prisacariu)

Miercuri, 12 octombrie 2005. Ora 9.00 dimineata. Dorin Cocos il suna pe Mihai Munteanu, reporterul EVZ ce semnase articolul „Reteaua Teodorescu-Cocos„, publicat chiar in acea zi.

Materialul dezvaluia faptul ca firmele grupului Dorin Cocos-Alexandru Bittner au incasat aproximativ 317 miliarde de lei vechi din analizele medicale facute „capsunarilor", cu ajutorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca. Cocos lanseza invitatia, pe un ton jovial: „Domnu’ Munteanu, haideti, dom’le, sa ne intalnim, sa ne cunoastem".

La sfarsitul discutiei telefonice, Cocos face trimitere la o cunostinta comuna de-a sa cu reporterul EVZ: „„Motanul" mi-a spus ca sunteti un baiat deosebit". Bate insa in retragere cand reporterul ii cere mai multe lamuriri despre persoana care se afla in spatele poreclei folosite. Dar despre „Motan" vom vorbi mai incolo. Sa ramanem la Dorin Cocos.

Intalnirea

Punctul de intalnire, stabilit chiar de Cocos, este biroul acestuia de la Eurohotels, situat pe strada Maresal Averescu, undeva langa Arcul de Triumf. In jurul orei 11.00, reporterul Mihai Munteanu ajunge acolo si e condus de un bodyguard direct in biroul lui Cocos. Aici, acesta reia discutia inceputa la telefon, pe acelasi ton amical: „Domnu’ Munteanu, e important sa ne imprietenim.

Este bine sa avem o relatie interumana, dom’le". Drept raspuns, reporterul EVZ ii cere un interviu in exclusivitate, in care sa vorbeasca public despre afacerile sale controversate.

Sotul Elenei Udrea accepta. Cu o conditie: sa vada interviul inainte de a fi publicat. Mihai Munteanu ii explica foarte clar ca acest lucru nu presupune niciun fel de conditionare pentru EVZ, care va publica interviul indiferent de remarcile sale ulterioare. Urmeaza interviul, publicat dupa doua zile in EVZ, cu titlul „Dorin Cocos: „Basescu ma face sa dorm linistit"".

Prima incercare de „imprietenire"

La finalul discutiei, dupa ce se asigura ca reportofonul este inchis, Dorin Cocos vine cu o propunere-soc: „Domnu’ Munteanu, eu zic ca ne putem ajuta unul pe celalalt. Daca aveti nevoie de ceva, sa stiti ca nu e nici o problema, imi spuneti si se rezolva". Mihai Munteanu ramane „masca". Nu se astepta la o asemenea propunere din partea unui om din cercul de apropiati ai lui Traian Basescu.

Reporterul ii explica lui Dorin Cocos ca la „Evenimentul zilei" ziaristii nu lucreaza asa. Acesta insista cu oferte si mai nastrusnice. De pilda, ii propune ziaristului sa-i preia telefonul mobil pe una dintre firmele sale. Iarasi e refuzat. Pluseaza. Ii spune ca este invitatul sau special la restaurantul pe care il detine, Casa Enache. Din nou, refuz.

Toata pledoaria sa, construita pe sintagme gen „dom’le, important este sa fim prieteni", „relatia interumana este totul" sau „ne putem ajuta reciproc" nu avusese niciun ecou.

Si totusi, sotul consilierei prezidentiale nu se lasa. Incheie cu o noua invitatie: „Bine, domnu’ Munteanu, haideti ca vorbim maine. Mai ganditi-va!". Conform intelegerii, a doua zi urma sa mai aiba loc o noua intalnire pentru ca Dorin Cocos sa poata citi interviul asa cum era pregatit sa apara in ziar.

Momentul zero

Joi, 13 octombrie. Ora opt seara. Mihai Munteanu il suna pe Dorin Cocos si il anunta ca ii poate arata interviul care era deja paginat. Sotul Elenei Udrea stabileste ca intalnirea sa aiba loc tot la biroul sau de la Eurohotels.

De data aceasta insa reporterul EVZ pleaca pregatit pentru varianta in care Dorin Cocos ar fi repetat „oferta" de spaga: se inarmeaza cu un reportofon dotat cu microfon detasabil, cu care urma sa inregistreze discutia, fara ca interlocutorul sau sa stie.

Intalnirea nu dureaza mai mult de o jumatate de ora. Dupa ce intra in biroul lui Cocos, reporterul EVZ ii inmaneaza pagina cu interviul. „O sa-l citesc eu mai tarziu. Am incredere in dumneavoastra", spune smechereste afaceristul, care nu s-a uitat decat pe titlul articolului, a impaturit pagina si a bagat-o in buzunarul interior al sacoului.

Urmeaza o noua incercare de mituire. Cocos nu numai ca incearca sa-i ofere jurnalistului diverse bunuri. La finalul discutiei, el scoate o sacosa cu diverse cadouri de sub birou. „Deci, am luat si eu o sticla de coniac, si mai e ceva aici... Un parfum, o asta..." Este refuzat din nou.

Ultima strangere de mana

Miercuri, 19 octombrie. Ora 2.30 dupa-amiaza. Sotul Elenei Udrea si reporterul EVZ stabilesc o a treia intalnire la cererea ziaristului, sub pretextul ca Dorin Cocos sa insiste pe langa Dan Besciu (patronul restaurantului Golden Blitz), prietenul si partenerul sau de afaceri, sa accepte un interviu.

Si de aceasta data, Cocos a preferat ca discutia cu Mihai Munteanu sa aiba loc la hotelul de pe strada Maresal Averescu. Pe cealalta parte a strazii, un fotoreporter EVZ astepta momentul in care Cocos si jurnalistul urmau sa iasa impreuna din hotel.

Dupa un dialog scurt, de cateva minute, sotul consilierei prezidentiale iese din hotel, tinand, prieteneste, mana pe umerii reporterului EVZ. Un cadru perfect pentru a ilustra ce fel de relatie voia Cocos sa cimenteze cu jurnalistul care in ultimele luni dezvaluise, in serial, dedesubturile dubioase ale afacerilor retelei Bittner-Cocos.

Ghinion! Chiar in acel moment, intre obiectivul aparatului foto si sotul consilierei prezidentiale se interpune un autobuz. Fotografie ratata!

Cronica unui material amanat

Discutia dintre Dorin Cocos si Mihai Munteanu, in timpul careia sotul fostei consiliere prezidentiale Elena Udrea a incercat sa-l cumpere pe reporterul EVZ, s-a desfasurat in cadrul unei actiuni incognito. Actiunea jurnalistica s-a consumat joi, 13 octombrie, fara ca Dorin Cocos sa stie ca este inregistrat.

Pe site-ul www.evz.ro puteti asculta doar fragmentul in care se face referire la incercarea de mituire, chiar daca discutia a fost mai ampla.

Articolul despre incercarea lui Dorin Cocos de a cumpara „prietenia" ziaristului care a dezvaluit opiniei publice afacerile sale este publicat abia astazi, dupa 11 zile, din mai multe motive. Chiar a doua zi dupa momentul zero al actiunii incognito, pe 14 octombrie, s-a confirmat existenta gripei aviare pe teritoriul Romaniei.

Acest eveniment mediatic ne-a determinat sa amanam publicarea anchetei care ar fi putut trece neobservata in acel context. Saptamana trecuta insa a intervenit un nou motiv de amanare, si anume vizita oficiala de trei zile a lui Traian Basescu in Coreea de Sud, unde a fost insotit, printre altii, si de Elena Udrea, sotia lui Dorin Cocos.

Lipsa unor reactii la cald de la presedinte si de la sfatuitoarea sa cea blonda a stat la baza motivelor pentru care dezvaluirea EVZ a intarziat din nou.

Basescu: „Cine plateste e corupt"

Presedintele Traian Basescu a lansat, pe 27 septembrie, „Campania antispaga", cerandu-le tuturor romanilor sa nu mai dea spaga. E greu de crezut ca apelul nu a ajuns si la Dorin Cocos.

„Apelul meu catre 22 de milioane de romani este ca, incepand de maine, sa refuze sa mai dea la institutiile statului acea pacatoasa de spaga, care a devenit sport national", a spus presedintele, intr-un discurs rostit in ultima zi a conferintei multiplicatorilor de informatie europeana. „In loc sa ne revendicam drepturile, noi preferam sa platim un ciubuc, o spaga", a afirmat Traian Basescu.

„Haideti sa nu dam spaga un an. Aparatul de stat se poate curata, in timp, de coruptie", a continuat seful statului. „Coruptia de unul singur nu poate fi, nici la vames, nici la medic, nici la profesori, nici la judecator. Cineva accepta sa plateasca, iar acest cineva este parte a sistemului corupt.

Actul medical, serviciul vamesului, al profesorului, al functionarului public sunt garantate prin lege si trebuie sa fie prestate catre orice cetatean", a adaugat presedintele.

super-oferta

„Vreti un bilet de avion? Vreti un aparat foto, un video?"

Inregistrarea discutiei in care Dorin Cocos a incercat sa-l cumpere pe reporterul EVZ

Dorin Cocos: Ce va propun eu acum: hai, dom’le, sa ne mai intalnim, asa, macar o data pe luna! Mai stam de vorba, mai schimbam o parere, poate-mi spuneti si mie asa, una-alta. Poate, cum ii zice... aaa..., nu informatii, ca n-am nevoie de informatii, poate imi spuneti asa: uite, dom’le, cam asta e!

Reporter EVZ: Ce informatii va pot spune eu? Tot ce stiu dau in ziar...

w Ei, poate-mi spuneti niste lucruri pe care poate nu vreti sa le dati in ziar.

Reporter EVZ: Eu vreau sa dau totul in ziar. Eu nu pot sa dau in ziar ceea ce nu pot sa demonstrez.

w Sau imi spuneti „eu am auzit ceva!". Cum sa-ti spun, ne servim reciproc. „Domne’, uite, am auzit ca Mitrea nu stiu ce dracu’ face, dumneata ce stii? Poti sa ma ajuti?" Si poate pot sa te ajut... Adica cu asta, nu te gandi ca... nu stiu, ca pot eu sa te promovez la „Evenimentul" sau o chestie de genul asta.

Reporter EVZ: A, nu, stati linistit, cu treburile astea ale mele, personale, ma descurc singur. Sunt baiat istet. Am un singur defect: sunt usor balbait, dar se rezolva si asta.

w Si eu am... (rade)

Reporter EVZ: Glumesc. Nu va mai retin, pentru ca stiu ca sunteti invitat la o petrecere, jos...

„F..u-le muma-n c..r de rigori"

w Auzi, stai putin. Deci, am luat si eu o sticla de coniac, si mai e ceva aici. Un parfum, o asta...

Reporter EVZ: Nu, nu, va multumesc.

w Te rog io...

Reporter EVZ: Va rog frumos sa nu va suparati pe mine si sa ma intelegeti. Eu ma supun unor rigori profesionale.

w F..u-le muma-n c..r de rigori... Dar zi-mi ce pot si eu sa fac pentru dumneata.

Reporter EVZ: Domnul Cocos, nu...

w Pai, nu stiu, spune-mi, tre’ sa pleci pe undeva, ai nevoie de vreun bilet de avion, de vreo ceva, te rog io frumos... Vreau si eu sa te ajut, asta-i tot!

Reporter EVZ: Domnu’ Cocos...

w Pe cuvantul meu! Chiar vreau sa fac chestia asta. Dom’le, ai vazut, nici macar nu stiu ce ai scris (se refera la pagina cu interviul - n.r.) Iti spun asta asa, la modul prietenesc.

Reporter EVZ: Dar chiar va rog sa va uitati. Este exact ce ati declarat. Editat, frumos...

w Exact. N-am niciun comentariu de facut. De asta vreau sa zic... Vreau si eu sa fac ceva, sa te ajut. Cum sa spun, vreau colaborarea asta sa fie nu de azi pe maine. Sa fie o colaborare de oameni care se respecta. Deci nu... astazi, gata, m-ati dat in ziar, tre’ sa fiu... Nu...

Reporter EVZ: Nu, chiar nu vreau sa va ganditi la asa ceva!

w D-asta vreau sa spun...

Reporter EVZ: Pana la urma, va repet, era in interesul nostru, este un demers jurnalistic, avem exclusivitate, suntem fericiti.

„Ai dumneata o nevoie!"

w Vreau sa va ajut. Vreau sa-mi spuneti chestia asta. Nu stiu, mai ganditi-va. Eu oricum o sa va mai sun saptamana viitoare sa ne mai vedem. Dar, mai ganditi-va si dumneavoastra. Poate aveti nevoie... Nu stiu, dom’le. Vreti un aparat foto, vreti un video, vreti pe dracu’, pe lacu’, tre’ sa aveti o nevoie. Nu traiti cu aer.

Reporter EVZ: Am la redactie, am la redactie, nu va faceti...

w Ai dumneata o nevoie! Ai nevoie sa-ti iau ceva, nu stiu... Nu stiu!

Reporter EVZ: Domnule Cocos, eu va multumesc mult de tot si noi am discutat ieri ca intre noi trebuie sa existe prietenie, indiferent de natura profesionala a activitatilor noastre...

w Dar prietenia asta trebuie sa fie din ambele sensuri: sa fac si eu ceva pentru dumneata.

Reporter EVZ: Nu trebuie, domnule Cocos. Asta va repet. Nu trebuie sa fiti obligat. Cand este vorba de prietenie, prietenia nu-i conditionata de absolut nimic.

w Bun. Bine, domne’, bine! Uite, merg pe mana dumitale, te vad un om tanar, un om cumsecade.

Reporter EVZ: Eu va repet: pentru toate demersurile mele si pentru tot ce am scris pana acum am lucrat ca ziaristul cinstit si...

w Gata, deci consideram ca suntem intr-o relatie de amicitie si, daca ne putem ajuta, ne ajutam, daca...

Reporter EVZ: Absolut.

w Dar, te rog io frumos sa te gandesti. (Rade) Te mai sun o data saptamana viitoare.

Reporter EVZ: Eu va multumesc, dar nu va mai ganditi dumneavoastra la prostiile astea! Eu va multumesc ca mi-ati acordat acest interviu.

„Am eu nevoie de „Motanul" sa ma apere?"...

w Dorin Cocos: A, ce voiam sa va zic: vedeti ca m-a sunat nebunul ala de Marinescu aseara. Eram pe la SIAB. A vorbit cu dumneavoastra ceva aseara?

Reporter EVZ: Reporter EVZ: „Motanul"?

w Da.

Reporter EVZ: Nu, n-am vorbit nimic cu el. Eu nu l-am vazut de cand m-am intalnit absolut intamplator...

w Ca mi-a zis: „Domne’, vorbesc eu!" Zic io: „Bai, Motane, stai, dracu’, linistit, ma! Ce sa vorbesti tu, ma? Tu ai impresia ca ma poti tu reprezenta pe mine?". Mi-a fost frica ca v-a sunat. Sa nu cumva sa credeti ca...

Reporter EVZ: In niciun caz. Nu m-a sunat.

w ... ca il pun sau ceva de genul asta...

Reporter EVZ: Nu m-a sunat, dar nici nu cred ca mai are el numarul meu.

w Asta-i bine.

Reporter EVZ: Eu cu „Motanul" n-am avut o relatie apropiata. Il stiu din vremuri mai vechi, cand eu eram mai mic, eram student, dar n-am avut o relatie apropiata.

w Nu, dar sa stiti ca nu ma reprezinta, nici nu vorbeste in numele meu.

Reporter EVZ: Da, da. E-n regula. Tocmai d-asta si vorbesc cu dumneavoastra. Si stiti ca, de fiecare data, am incercat sa dau de dumneavoastra, atunci...

w (Pufneste cu sila) Pai, eu am nevoie de „Motanul" sa ma apere... ?

Nici Dorin Cocos, si nici sotia sa, Elena Udrea, nu au putut fi contactati zilele acestea pentru a comenta incercarea de mituire a ziaristului EVZ.

Cocos si panza de paianjen

Dorin Cocos spune ca a intrat in afaceri in 1990, „cu numai 2.000 de dolari, cand a inceput sa mearga comertul". Firma Dalli, care in prezent detine monopolul asupra parcarilor bucurestene, a fost infiintata in 1993 de el si de Adrian Petrache, „prietenul vechi", dar si un apropiat al fostului premier PSD, Adrian Nastase.

Cocos sustine ca prin Petrache l-a cunoscut pe controversatul Alexandru Bittner, prietenul din tinerete al lui Adrian Nastase.

In timpul regimului PSD, Dorin Cocos a dezvoltat o serie de afaceri in parteneriat cu Petrache si Bittner, personaje despre care Traian Basescu sustinea, anul trecut, ca sunt „sefii mafiei personale a lui Adrian Nastase".

De asemenea, in „epoca Nastase", Cocos si apropiatii sai au detinut, prin trei firme, monopolul in afacerea analizelor medicale pentru „capsunari". Mai mult, printr-o suveica de firme si o armata de interpusi, grupul Bittner-Petrache-Cocos a obtinut de la stat sapte hectare de teren in Parcul Herastrau. Terenul a fost evaluat la aproximativ 70 de milioane de euro.

Chiar daca, in prezent, Cocos sustine ca nicio afacere de-a lui nu mai are legatura cu banul public, este lesne de observat ca intreaga sa avere a fost cladita pe tranzactii cu statul. Cocos a declarat pentru EVZ ca are relatii in mai toate sferele politice din Romania, „pentru ca un afacerist fara relatii nu poate exista".

CV-ul Elenei Udrea

Elena Udrea s-a nascut in comuna Plescoi, judetul Buzau, in 1973. A absolvit in 1992, la profilul filologie-limbi straine, Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu-Hasdeu". Conform presei centrale, tanara Elena Udrea nu prea s-ar fi omorat cu invatatul, dovada fiind notele modeste obtinute in liceu.

In 1996, a terminat Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative din cadrul Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir", Bucuresti. Un an mai tarziu, in 1997, si-a deschis un cabinet de avocatura in Bucuresti, la care a lucrat inclusiv dupa luna iunie 2004, cand a fost aleasa pe listele Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Este membru PNL din 2002 si a facut parte din echipa de consilieri municipali sprijinita de primarul Traian Basescu. Dupa ce a fost ales presedinte, acesta a numit-o pe Elena Udrea in functia de sefa a Cancelariei Presedintelui.

Aceasta a renuntat la avocatura, dar si-a mai luat o diploma: cea de absolvire a Colegiului National de Aparare, cu tema „Geopolitica spatiului Marea Neagra-Caucaz si interesele NATO".

Printre doctori si universitari

CV-ul Elenei Udrea contrasta puternic cu al celorlalti consilieri ai lui Basescu. Cu o facultate particulara absolvita, Udrea se situa la mare distanta de Renate Weber, de exemplu, care a absolvit Dreptul, este doctorand la SNSPA, a fost „visiting scholar" la Columbia University.

Un alt exemplu de consilier prezidential cu un CV impresionant este Theodor Stolojan, profesor universitar, doctor in economie inca din 1980, fost prim-ministru, cu o experienta profesionala de sase ani la Banca Mondiala, dar si in alte institutii economice prestigioase.

Diferenta dintre studiile Elenei Udrea si cele ale unui alt fost consilier prezidential, Andrei Plesu, sunt la fel de mari ca diferenta dintre un purice si un elefant. Plesu este doctor in filosofie din 1980, fost bursier ale unor prestigioase institutii de cercetare germane, profesor universitar, autor al mai multor carti si sute de articole, premiat cu zeci de distinctii.

In primavara acestui an, Andrei Plesu a demisionat din functia de consilier prezidential, invocand motive de sanatate. Presa a speculat ca motivul ar fi fost, de fapt, Elena Udrea, prea prezenta in deciziile luate de presedinte.

omul de legatura

„Motanul" lui Cocos

In tentativa sa „de cucerire" a reporterului EVZ, Dorin Cocos a invocat o cunostinta comuna: asa-numitul „Motanul". Posesorul acestei porecle pitoresti se numeste Mihai Marinescu, este vicepresedinte si trezorier al Partidului Popular Crestin Democrat (PNTCD).

In perioada in care Viorel Lis, fostul sau sef pe linie de partid, a fost primarul Capitalei, „Motanul" a lucrat in Primaria Generala fiind angajat in postul de inspector si, ulterior, in functia de sef-serviciu la Administratia Strazilor. La scurt timp FPS-ul condus de Radu Sarbu l-a numit director al societatii de stat „Legume-Fructe Militari SA".

Dorin Cocos sustine ca „Motanul" s-ar fi laudat in fata lui ca va interveni pe langa reporterul EVZ, pentru a-l convinge sa renunte la articolele despre grupul de interese „Udrea-Cocos„. Numai ca „Motanul"-Marinescu nu a trecut la fapte.

Precedent

Stana & Florin Anghelescu

Publicatia „Saptamana financiara" a dus o campanie sustinuta impotriva fostei consiliere prezidentiale Stana Anghelescu, soldata cu demisia acesteia. Intr-un interviu luat lui Florin Anghelescu de un reporter al publicatiei citate, omul de afaceri a avut o tentativa de a-l mitui. „Dumneavoastra nu sunteti aici pe pozitia de procurori-anchetatori.

Daca va puneti pe aceasta pozitie si ma santajati, va dau un milion de dolari si gata...", a spus Florin Anghelescu.

Emilia Sercan, Catalin Prisacariu