Curtea de Conturi si Departamentul National Anticoruptie au intrat pe firul privatizarilor facute in contul lui Omar Hayssam si a apropiatilor acestora.

Concomitent, fostului ministru al privatizarii, Ovidiu Musetescu, i-au fost deschise mai multe dosare penale in care va trebui sa dea explicatii cu privire la vanzarea mai multor societati printre care se afla si cele cumparate de "clanul" Hayssam, IPRS Baneasa, Polirom Roman si Moldosin Vaslui.

Daca in cazul IPRS Baneasa principala chestiune este legata de acceptarea in procedura de licitatie a societatii Ogharit (firma fara experienta in domeniul electronicii), inregistrata in Siria pe numele mamei lui Omar, in cazul Moldosin suspiciunile se indreapta si spre magnatul clujean Stefan Vuza, cotat la o avere de circa 90 de milioane de euro, proprietarul conglomeratului industrial

"Serviciile Comerciale Romane". Vuza a fost in ultimii cinci ani "vedeta" marilor privatizari facute sub semnatura lui Musetescu. Cel mai tanar multimilionar, cum este prezentat in "top 100" - cei mai bogati romani, - controleaza peste zece foste mari societati de stat.

In repetate ipostaze, Vuza si Hayssam au fost fotografiati alaturi de fostul presedinte Ion Iliescu cu ocazia unor intruniri dintre comunitatea de afaceri si Presedintie.

Istoria privatizarii Moldosin probeaza legaturile stranse dintre puterea politica, mediul de afaceri si "clanul Hayssam". Initial, pachetul principal de actiuni al societatii a fost adjudecat prin licitatie de la AVAS de societatea Contractoare Buzau, controlata de Vuza. Contractul a fost semnat pe 29 septembrie 2003 de Musetescu si Claudiu Cercel, reprezentantul Contractoare SA.

In acea zi de septembrie, sirianul a pus mana pe Polirom Roman si pe IPRS Baneasa. La licitatie a participat si o firma interpusa a lui Hayssam, Manhattan Trading, reprezentata de Mihai Nasture, cumnatul sirianului. La interval de cateva zile, Vuza a renuntat la actiunile Moldosin, care au intrat in posesia firmei lui Hayssam.

Contactat telefonic, Vuza a "explodat" in momentul in care i s-au cerut explicatii privitoare la privatizarea Moldosin. Acesta sustine ca nu a platit respectivele actiuni si ca s-a razgandit sa preia societatea deoarece din punct de vedere al rentabilitatii afacerii fabrica putea fi profitabila numai daca ar fi putut cumpara "la pachet" si societatea Terom Iasi.

Vuza a sustinut cu fermitate ca intre firmele sale si Mihai Nasture nu a existat nici o afacere si ca tranzactia de dupa privatizarea Moldosin s-a facut intre AVAS si cumnatul lui Hayssam. Realitatea este alta. Actiunile Moldosin au fost cedate de Contractoare SA catre firma lui Nasture printr-un contract de novatie.

Vuza a mai aplicat acest tip de intelegere si in cazul privatizarii Tehnofrig SA Cluj, firma cedata dupa licitatie unor oameni de afaceri locali.

Filiera Vuza-Musetescu-Hayssam

Incoltit de procurorii anticoruptie, fostul ministru Ovidiu Musetescu a incercat sa explice in cadrul unei emisiuni televizate de ce Moldosin a fost cedata "clanului" Hayssam. Musetescu a declarat ca liderul de sindicat si directorul Moldosin au venit la sediul AVAS si s-au plans ca noul investitor, Vuza, nu are de gand sa relanseze fabrica.

In aceste conditii, pretinde Musetescu, a fost fortat, la presiunea angajatilor, sa cedeze Moldosin lui Mihai Nasture. Explicatia penibila este contrazisa chiar de Ion Aioanei, liderul de sindicat de la Moldosin. Acesta a declarat despre Vuza la momentul privatizarii "ca este un investitor serios si ca anagajatii asteapta cu nerabdare ca fabrica sa mearga din nou.

Nu cerem decat respectarea contractului de privatizare si a contractului colectiv de munca", mai spunea Aioanei. Tot in acea perioada, Vuza a declarat presei ca a cedat fabrica pentru ca "asa au vrut unii". Este clar ca tranzactia dubioasa de la Moldosin nu se putea face fara participarea celor trei: Vuza, Musetescu si cumnatul lui Hayssam.

Un alt aspect discutabil este comportamentul lui Vuza, care a cedat Moldosin mult prea usor, in contextul in care, cand a vrut, a fost in stare sa poarte razboaie legate tot de privatizari chiar cu Ovidiu Tender (vezi afacerea FEPA Barlad).

Dupa doi ani, Vuza nu-si mai aduce aminte mai nimic din afacerea Moldosin, amenintand saptamana trecuta reporterii ZIUA cu represalii "dure" in cazul publicarii unui articol pe aceasta tema.

Interesant este ca, la inceputul verii, dupa ce AVAS a reziliat contractul cu Moldosin, Vuza si-a anuntat intentia de a prelua din nou fabrica. Concomitent, acesta si-a indreptat ochii si spre Terom Iasi, cumparata si abandonata tot de o grupare de oameni de afaceri arabi, fratii Nanaa.

Vuza nu a reusit sa preia nici una din fabrici, imperiul sau industrial avand mari probleme financiare datorate imprumuturilor colosale luate de la banci.

Silviu MANASTIRE, ZIUA de Cluj