Cine citeste „caseta tehnica" a filmului „O alta viata" ar putea spune, la prima vedere, ca vanitatea lui Kevin Spacey nu are limite. Regizor, scenarist, interpret al rolului principal si… cantaret. Pare un pic prea mult. Ca doar n-o fi si Spacey asta vreun Sergiu Nicolaescu si n-am aflat noi.

In plus, celebrul actor s-a remarcat pana acum in roluri care n-au nimic de-a face cu filmele muzicale, iar ambitia de a interpreta un mare cantaret, comparat de unii cu Sinatra, si de a nu recurge la o dublura de voce pare chiar impertinenta.

De altfel, producatorul lui Bobby Darin, personajul intruchipat de Spacey, a fost extrem de reticent in a-i acorda acestuia dreptul de a folosi melodiile regretatului artist.

Cam multe semne de intrebare pentru un film, nu-i asa? Cu toate acestea, daca l-ati vazut pe Spacey in „American Beauty", „Unusual Suspects" sau „L.A. Confidential" este imposibil sa nu-i acordati o sansa. Iar daca o veti face n-o sa va para deloc rau. Dimpotriva!

„Beyond the Sea" a aparut nu din vanitatea lui Kevin Spacey, ci din pasiunea sa, vecina cu obsesia, pentru muzica si viata lui Bobby Darin (pe numele sau adevarat Walden Robert Cassotto).

O poveste tipic americana - nascut si crescut in Bronx, fara tata, de o mama care, de fapt, ii e bunica si o sora care aflam ca ii este, de fapt, mama, tanarul Cassotto ia lumea in piept si porneste sa cucereasca culmile celebritatii.

Chiar daca nu-si atinge scopul, acela de a deveni mai faimos decat Sinatra, Bobby Darin lasa in urma zeci de melodii tulburatoare si o cariera mai mult decat captivanta.

Obsesia lui Spacey pentru Darin, conjugata cu perfectionismul lui Darin, ne ofera un admirabil film muzical, care surprinde o lume disparuta in zilele noastre, cea a cluburilor de noapte cu show-uri sclipitoare si artisti care stateau pe ganduri cand aveau de ales intre a juca intr-un film sau a canta la Copacabana. Astazi, asa ceva e imposibil.

Mirajul marelui si micului ecran au ingropat o intreaga industrie, si cu ea o particica din viata lui Kevin Spacey. Iar el reuseste, chiar cu unele mici stangacii, izvorate tot din dorinta de a atinge perfectiunea, sa reinvie, pentru doua ore, aceasta lume.

Dar cel mai important efect al demersului cinematografic al lui Spacey este acela ca, dupa vizionarea acestui film, orice spectator iubitor de muzica va cauta febril raspunsul intrebarii din titlu. Spre norocul nostru, s-a inventat Internetul si cautarea nu e deloc anevoioasa.

O alta viata

SUA, 2004

Titlul original: Beyond the Sea

Regie: Kevin Spacey

Scenariu: Kevin Spacey, Lewis Colick

Distributie: Kevin Spacey, Kate Bosworth, John Goodman, Bob Hoskins, Caroline Aaron, Wiliam Ullrich

Biografie/Drama/Musical, 118 minute

Rating IMDB: 6,8/10

Rating Cinemagia: 5/5

Rating SFin: 8,5/10