Bucuresti este capitala est-europeana cu cele mai putine cladiri de birouri de clasa A, arata statisticile marilor firme specializate in afaceri imobiliare. In Capitala sunt construiti doar 150.000 de metri patrati de birouri de lux, clasificate cu "ratingul" A, cifre care ne asaza in urma celorlalte capitale din Europa Centrala.

Astfel, in Budapesta exista 1,3 milioane metri patrati construiti, in Praga 800.000 metri patrati, iar in Varsovia, 2 milioane metri patrati.

Daca pretul de inchiriere, 18 euro plus TVA, este, in medie, usor mai ridicat decat in Budapesta sau Varsovia, cel de vanzare este mai scazut cu cateva sute de euro.

Totul se datoreaza faptului ca in anii 2002-2003 oferta a fost supradimensionata, iar pana in prezent dezvoltatorii de proiecte se arata prudenti, arata studiile companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis.

La sfarsitul lunii iulie 2005, suprafata totala a spatiilor de birouri era de aproximativ 700.000 metri patrati, din care 150.000 metri patrati de clasa A si 425.000 metri patrati de clasa B, care au dotari de buna calitate, fara a fi luxoase.

In acest an, in primul semestru, au fost finalizati 61.000 mp de birouri, din care 40.000 mp sunt reprezentanti de cladirea CDG. In prima jumatate a anului 2005, suprafata totala a spatiilor inchiriate a fost de 82.000 mp, din care 40.000 mp reprezinta spatii preinchiriate ce vor fi ocupate pana la sfarsitul anului.

Pana la sfarsitul anului vor fi finalizate spatii de birouri de 110.000 mp, din care 50.000 mp sunt spatii de birouri de clasa A. Dintre acestea 20% sunt deja preinchiriate.

Oferta de spatii de birouri ce vor fi date in folosinta in semestrul I 2006 totalizeaza 90.000 mp, din care spatiile de birouri de clasa A reprezinta 45%. Anul viitor va fi finalizat unul din cele mai mari proiecte de cladiri de spatii de birouri American House. In cadrul acestei cladiri vor fi oferite 24.500mp spatii de birouri de clasa A, din care 95% este deja preinchiriat.

Alti 100.000 mp de spatii de birouri ar putea finalizate in a doua jumatate a anului viitor.

Pentru 2007 se vor livra circa 100.000 mp de spatii de birouri.

Preferintele depind de necesitatile companiilor

IMM-urile din Romania cauta birouri de calitate convinse de numeroasele avantaje aduse de un sediu frumos, invatand de la marile companii romanesti si internationale, de tip A sau B, se arata intr-un material al companiei Regatta. Sunt preferate cladirile la care se poate ajunge cu mijloace de transport din toate partile Bucurestilor.

Se mai cer cladiri care ofera locuri numeroase de parcare, la suprafata sau subterane.

Bancile si companiile de asigurari prefera birouri amplasate pe bulevardele principale, care le asigura vizibilitate si accesibilitate.

Companiile de IT si comunicatii prefera spatii de birouri intinse, cu suprafata mare pe nivel. Ambasadele, consulatele, firmele. marile companii prefera vile elegante situate in zone cunoscute ca Aviatorilor, Kisselef, Dorobanti.

Birorurile de avocati, firmele de consultanta cauta vile elegante, cu vecini buni, cu suprafete si vecini buni, cu numeroase locuri de parcare si cu o anumita securitate.

Cele mai cerute zone sunt cele din zona de nord a Bucurestilor: Piata Romana - Piata Victoriei - Baneasa - Aviatiei - Pipera. O alta zona ceruta este Piata Unirii - Palatul Parlamentului - 13 Septembrie - Piata Muncii.

Este loc pentru noi investitii

Potrivit companiei imobiliare DTZ Echinox majoritatea proiectelor care au fost terminate sau sunt in curs de finalizare in 2005 sunt: America House, Bucharest Business Park, Dorobanti 239 si Floreasca Tower.

In Capitala sunt urmatoarele cladiri de birouri de clasa A: Opera Center, Europe House, America House, Charles de Gaulle Plaza, Bucharest Business Park si 239 Dorobanti.

"Din pacate, in Romania se construieste mult si prost. Marea majoritate a firmelor functioneaza in spatii improprii, in apartamente de bloc. Capitala va fi foarte interesanta, in urmatorii cinci ani, pentru investitorii straini care doresc sa construiasca cladiri de birouri", a declarat arhitectul Vlad Cavarnalu de la Alpha Studio.

Toate firmele de consultanta imobiliara spun ca va creste cererea de spatii de birouri de calitate datorita companiilor internationale care vin sau se dezvolta in tara noastra.

In urmatorii doi ani, apreciaza studiul CB Richard Ellis, datorita companiilor internationale care aleg Bucurestii ca centru de operatiuni regionale, cererea pentru spatii de birouri va creste, in special cele de clasa A.

Cele mai multe cereri de inchiriere vin din partea institutiilor financiar-bancare, companiilor de IT, de telecomunicatii si servicii profesionale.

In iulie 2005 gradul de neocupare era de 1%, in ceea ce priveste spatiile de calitate A si 7,5 % pentru spatiile de clasa B, se arata in studiul CB Richard Ellis.

Preturile vor creste usor

Nivelul chiriei pentru spatiile de birouri de clasa A este in usoara crestere, situandu-se intre 18-20 euro/mp/luna.

Preturile nu au crescut in ciuda cererii ridicate, pentru ca firmele internationale nu vor sa aiba costuri de operare mai mari decat in alte capitale din Europa Centrala si de Est.Totodata, cei care pre-inchireaza beneficiaza de reduceri substantiale ale pretului de inchiriere. Totusi, pentru spatiile de birouri de clasa A preturile la spatiile de birouri de calitate vor creste cu 10-15%.

Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa B este de 12-15 euro/mp/luna. Si pe acest segment, desi cererea este mare, potentialii chiriasi refuza sa plateasca preturi mai mari.

Perioada minima de inchiriere este de 5 ani, dar o perioada de 10 ani devine din ce in ce mai comuna, ca urmare a unei bune predictibilitati a afacerilor in Romania, apreciaza studiul CB Richard Ellis.

Studiul Regatta arata ca una dintre cele mai spectaculoase schimbari de pe piata a fost inregistrata pe segmentul achizitiei de spatii de birouri, care datorita ofertei scazute si cererii ridicate se vand cu 2.000 euro/mp.

Adrian Nuta, Mircea Fica