Romania primeste semnale pozitive din partea Comisiei Europene in privinta aderarii la 1 ianuarie 2007, la Uniunea Europeana. Surse de la Bruxelles sustin ca, pentru prima data in ultimii 5ani, raportul Bulgariei va fi mai slab decat cel al Romaniei. Se asteapta ca sa fie scoase de pe lista de atentionare domenii cum ar fi concurenta sau reforma in justitie.

"Acest raport este o bila alba castigata de Romania, dar asta nu ne scapa de cartonasele galbene pe care le avem" sustine editorul general la EurActiv.ro, Manuela Preoteasa. Ea a declarat, pentru HotNews.ro ca mai sunt multe de facut, mai ales in ceea ce priveste marea coruptie.

Manuela Preoteasa a adaugat ca un rol decisiv in ceea ce priveste integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 il va avea raportul pe care Bruxelles-ul il va publica anul viitor. Ea a mentionat, totodata, ca ultimii pasi facuti de Romania pe calea integrarii vor fi monitorizati cu multa strictete de Comisia Europeana.

Jurnalistul Cristian Ghinea, de la "Dilema Veche" considera ca nu va fi vorba de activarea clauzei de salvgardare pentru Romania nici acum si nici in primavara, pentru ca progresele sunt bune, iar vointa politica a Guvernului a fost bine investita.

"Ramanerile in urma vin de la capacitatea administrativa, este foarte greu sa construiesti institutii intr-un an sau in cateva luni", a adaugat Ghinea.

Potrivit agentiei France Presse, Comisia Europeana a anuntat ca nu se va pronunta marti, in rapoartele sale privind Romania si Bulgaria, asupra eventualitatii amanarii cu un an a aderarii acestor tari la Uniunea Europeana.

Oficialii europeni sustin ca documentele vor reflecta in mod obiectiv, progresele inregistrate de cele doua state in ceea ce priveste integrarea europeana.