Cea mai mare otelarie din Ucraina, Kryvorizhstal, a fost achizitionata, luni, de catre Mittal Steel, contra sumei de 4,81 miliarde de dolari (4,02 miliarde de euro). Prin aceasta achizitie, Mittal Steel va controla aproximativ 20% din productia de otel a Ucrainei.

Prin intermediul unei licitatii televizate, grupul Mittal a depus o oferta de 24,2 miliarde hryvna, castigand astfel cea de-a doua procedura de licitatie a combinatului Krivorijstal, pretul de pornire fiind de 10 miliarde hryvna (aproximativ doua miliarde de dolari).

Potrivit site-ului Bloomberg.com, cel putin 10 companii si-au aratat, initial, interesul in achizitionarea Kryvorizhstal, printre acestea numarandu-se Evraz Group SA si OAO Severstal, companii producatoare de otel, aflate pe locurile unu si respectiv trei in Rusia, Metalloinvest si companiile ucrainene Interpipe si Spolk Stalmag.

In lupta finala pentru Kryvorizhstal au intrat gigantii mondiali Mittal Steel si Arcelor, prin intermediul Industrial Group Consortium, alaturi de firma ucraineana LLCSmart-Group.

Privatizarea Kryvorizhstal s-a facut initial in iunie 2004 cand 93% din actiuni au fost preluate de consortiul Investment Metallurgical Union format din doi "oligarhi" ucrainieni, Viktor Pinciuk, ginerele fostului presedinte Leonid Kucima si Rinat Ahmedov, considerat drept cel mai bogat om din Ucraina.

Cei doi au platit atunci 800 milioane de dolari, desi alti investitori straini aruncasera in joc sume de pana la trei miliarde de dolari. Dupa castigarea alegerilor prezidentiale de catre Viktor Iuscenko, noile autoritati de la Kiev au declarat ilegala privatizarea otelariei Kryvorizhstal.