Consiliul Concurentei a remis astazi presei un comunicat in care anunta ca Petrom nu a notificat Consiliul Concurentei in legatura cu noul contract de prestari servicii incheiat cu SC Petromservice SA Bucuresti.

De asemenea, Consiliul Concurentei a anuntat ca nici schimbarea actionariatului la SC Rafiserv Arpechim SA si SC Rafiserv Petrobrazi SA, unde Petrom a preluat controlul, nu a fost notificata. Termenul-limita este vineri 28.10.2005.

In opinia reprezentantilor Consiliului Concurentei, Petrom trebuie sa depuna aceste notificari, pentru ca institutia sa analizeze eventualele clauze de restrictionare a concurentei, pentru evaluarea posibilului impact anticoncurential al acestora asupra pietei romanesti sau a unei parti a acesteia.

Anuntul Consiliului Concurentei este interesant din mai multe puncte de vedere. In primul rind, se vrea a fi o dovada a faptului ca aceasta institutie, esentiala pentru economie, functioneaza. Mai ales ca domeniul "Concurenta" este unul extrem de sensibil in vederea integrarii in UE.

In al doilea rind, anuntul vine pe fondul unei certe preocupari a cel putin unuia dintre polii de putere (este vorba despre Cotroceni) fata de industria petrolului si, mai cu seama, fata de privatizarea Petrom.

Pentru a intelege demersul Consiliului Concurentei, este esential sa ne reamintim coordonarea perfecta dintre aceasta institutie si Administratia Prezidentiala, din urma cu o luna si jumatate, cind ambele au anuntat ca vor demara piata produselor petroliere.