Proiectul de lege privind statutul minoritatilor a fost respins, ieri, de catre Senat, dupa ce mai multi parlamentari ai Puterii l-au sabotat, fapt care l-a determinat pe presedintele UDMR sa ameninte cu parasirea coalitiei.

Totul a pornit de la un amendament comun PSD-PRM, care cerea eliminarea din proiect a capitolului privind autonomia culturala a minoritatilor si felul in care se exercita aceasta. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a deschis ostilitatile cu un atac furibund la adresa UDMR si cu un discurs ultranationalist.

„UDMR este o organizatie terorista, iar legea asta e criminala! Treziti-va indata, cat mai avem stat national!", a urlat C.V. Tudor, batand agresiv cu pumnul in pupitrul tribunei Senatului.

Vadim Tudor a reluat vechile sale obsesii cu zonele din Ardeal unde romanii „stau in genunchi pentru o paine" si cu „ungurii care joaca ceardasul pe mormantul romanilor". Liderul peremist a facut trimitere la Ziua Armatei: „Maine (azi – n. red.) vom sarbatori armata eliberatoare.

Pai, de cine ne-a eliberat? De Frunda, Eckstein si Verestoy-ii acelei vremi!" Vadim Tudor a profetit amenintator ca romanii „se vor apara singuri" de efectele acestui proiect de lege.

In ajutorul presedintelui peremist a sarit vechiul sau prieten, Ion Iliescu: „Nu exista tara in Europa care sa fi asigurat mai multe drepturi minoritatilor asa cum am facut noi! Acest capitol (privind autonomia culturala – n. red.) deformeaza sensul legii. Sunt de acord sa-l eliminam".

Pe un ton calm, presedintele UDMR, Marko Bela, i-a spus lui C.V. Tudor ca „bataliile politice nu se castiga cu decibeli, ci cu argumente" si a insistat ca proiectul de lege a fost apreciat de catre juristii din Comisia de la Venetia.

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a sunat adunarea si si-a chemat toti oamenii la o discutie pe hol.

La revenirea in sala, PC parea ca va vota alaturi de restul coalitiei, mai ales ca Gavrila Vasilescu a spus, de la tribuna, ca Romania, daca vrea sa intre in Europa, trebuie sa admita ca are multe minoritati si sa le trateze ca atare.

La vot, insa, stupoare: amendamentul PSD-PRM a trecut cu 51 de voturi pentru, 40 impotriva si doua abtineri. Pe lista de vot apareau ca votand pentru amendament senatorul PNL Dan Basgan si senatorii PC Constantin Gheorghe si Gavrila Vasilescu. Democrata Paula Ivanescu si conservatorul Ilie Stoica s-au abtinut.

Mai multi parlamentari ai Puterii nu au votat pur si simplu, desi se aflau in sala.

Imediat dupa vot, senatorul UDMR Verestoy Atilla a declarat ca formatiunea sa nu mai poate ramane in sala si nu accepta ca acest proiect de lege sa sufere o deformare atat de grava.

Odata plecati din sala udemeristii, proiectul de lege a fost respins in intregul sau, cu 63 de voturi impotriva, 43 pentru si doua abtineri.

Camera Deputatilor este insa cea care are cuvantul decisiv in ceea ce priveste aceasta lege.

Conservatorii isi umfla muschii

Suparat, presedintele UDMR, Marko Bela, a lasat sa se inteleaga ca formatiunea pe care o conduce ar putea parasi coalitia de guvernamant: „Nu asa ne-am inteles in coalitie. In aceste conditii, vom reconsidera rolul si locul UDMR in coalitie".

Conservatorul Sabin Cutas jubila: „Noi am spus de cateva luni, in coalitie, care este punctul nostru de vedere. Sper sa le dea de gandit ca, la Senat, noi inclinam balanta". Cutas a amenintat ca, daca UDMR „nu-si va reveni", in Camera Deputatilor proiectul va avea aceeasi soarta.

UDMR forteaza o solutie reparatorie din partea aliatilor

„Suntem extrem de dezamagiti. Respingerea proiectului este un lucru foarte grav si va fi greu sa corectam ceea ce s-a intamplat", a aratat, ieri, presedintele UDMR, Markó Béla, la mai bine de o ora dupa votul Senatului pe Legea privind statutul minoritatilor.

Markó Béla a subliniat ca Uniunea va cere colegilor din Coalitie o clarificare a situatiei, dar si o solutie pentru ca legea sa fie adoptata. „UDMR nu este dispusa sa devina un element de vitrina in Coalitie", a avertizat liderul Uniunii.

Markó Béla a inmuiat un pic tonul declaratiilor facute mai devreme la Senat, afirmand ca UDMR nu doreste sa iasa de la guvernare, dar a atras atentia ca „azi (ieri – n.r.) Coalitia nu a functionat". O discutie lamuritoare urma sa aiba loc aseara, la sedinta conducerii Coalitiei.

Markó Béla a mentionat ca nu stie daca votul de respingere de la Senat a fost „un accident" sau daca „s-au schimbat directiile" in interiorul Coalitiei. De altfel, de concluziile intalnirii liderilor Puterii depinde modul in care UDMR va vota astazi Regulamentul Camerei Deputatilor.