Bibliotecarii celui mai important for cultural din tara, Academia Romana, se chinuiesc de aproape noua luni sa obtina ceea ce li se cuvine prin lege: spor de fidelitate si de stres - adica 20% din salariul de baza. Toate celelalte biblioteci din tara au obtinut acest drept, mai putin cea a Academiei Romane.

Pentru ca numarul de angajati este destul de mic, circa 200, valoarea sporurilor s-ar ridica undeva la 7-8 miliarde de lei vechi.

Legea bibliotecilor nr. 334, aparuta in 2002 si republicata in "Monitorul Oficial" in februarie 2005, la articolul 51 precizeaza ca "personalul cu o vechime neintrerupta de 10 ani in oricare dintre bibliotecile de drept public beneficiaza de un spor de fidelitate de 15% din salariul de baza" (al.

4) si, la urmatorul alineat, ca, de asemenea, mai beneficiaza "pentru suprasolicitare neuropsihica de un spor de 5% din salariul de baza, care face parte din acesta, pentru fiecare treapta/gradatie profesionala detinuta". Insa, la Biblioteca Academiei (foto), aceasta "adaugire" salariala nu a fost aplicata.

Sindicatul bibliotecarilor din Academie a incercat sa afle ce se intampla, de ce nu li se respecta un drept prevazut, la urma urmei, prin lege. In urma cu doua saptamani, in discutiile din Parlamentul Romaniei, insusi deputatul Mircia Giurgiu a pus aceasta intrebare, pentru care asteapta un raspuns in plen.

"I-am atras atentia domnului ministru al muncii ca in Biblioteca Academiei salariatii nu beneficiaza de aplicarea acestei legi si astept, in vreo doua saptamani, cel tarziu, raspunsul lor", ne-a declarat domnul Giurgiu.

Sindicatul Liber Independent al Bibliotecii Academiei Romane (afiliata BNS) a recurs la demersurile firesti, solicitand sprijin sau lamuriri conducerii bibliotecii, Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, conducerii Academiei Romane si BNS. Suplimentarea de buget destinata acestor sporuri trebuie ceruta Guvernului de Academia Romana.

Potrivit lui Radu Mitrescu, liderul de sindicat al bibliotecii, raspunsul conducerii Academiei a fost destul de vag, explicandu-li-se ca "nu inteleg punctul 5 din art. 51", ca nu stiu cum ar trebui aplicata legea si ca vor cere lamuriri Ministerului Muncii.

S-a tergiversat si Academia a amanat "verdictul", astfel ca sindicatul a cerut lamuriri de la Ministerul Muncii, a primit raspuns in 20 de zile, raspuns pe care l-a trimis la Oficiul Juridic si Serviciul Contencios al Academiei Romane pentru ca acesta sa inceapa, din nou, demersurile legale.

Pentru ca nu s-a intamplat nimic, sindicatul a cerut ajutor Blocului National Sindical si alesilor din Parlamentul Romaniei.

Articolul 51 mai prevede sporuri si pentru toxicitate, asa cum primesc minerii. De beneficiile acestui articol se bucura toate bibliotecile publice, inclusiv Biblioteca Nationala Romana, unele chiar din luna mai 2005. Singura vaduvita este... Biblioteca Academiei Romane.

Florin Rotaru, initiatorul Legii bibliotecilor si directorul Bibliotecii Metropolitane din Bucuresti, ne-a declarat ca la ei masura se aplica de la 1 august. "In momentul in care la Primaria Capitalei s-a aprobat bugetul, iar Directia de Sanatate a determinat conditiile de vatamare, au luat probe... Dupa ce au gasit aceste conditii, s-au aprobat toate sporurile.

Noi am reusit sa le acordam doar din august, dar speram ca o rectificare ne va ajuta ca prin decembrie sa le dam si pe lunile restante, retroactiv", ne-a precizat Rotaru.

Exista riscul ca, in cazul tergiversarii si de depasire a aplicarii legii pana la finalul acestui an, angajatii sa nu mai primeasca deloc banii.