Un stand mai frumos, mai multi vizitatori straini si, pentru prima data, cataloage de promovare a unor titluri semnate de autori romani - acestea sunt primele observatii ale editorilor privind participarea Romaniei la editia de anul acesta a Targului de Carte de la Frankfurt, ce s-a sfarsit duminica.

Reusita din acest an trebuie urmata de o promovare sustinuta a autorilor romani in strainatate, cred editorii, care spun ca realizarea, in premiera, a celor trei cataloage trebuie sa fie doar un prim pas. "Standul national a fost, in sfarsit, la nivel european", a declarat pentru Mediafax Denisa Comanescu, director editorial la Polirom.

"A fost intr-adevar un stand national, care a putut rivaliza cu cele ale altor tari ex-socialiste - Ungaria, Slovacia, Polonia etc. - chiar daca a avut o dimensiune mai mica", a spus, la randul sau, Radu Dimitriu, directorul Editurii ALL Beck.

Romania a participat anul acesta la cel mai mare targ de carte din Europa cu un stand national de 96 mp, organizat de Asociatia Editorilor din Romania (AER), in urma castigarii unei licitatii la Ministerul Culturii si Cultelor. Designerul standului a fost Razvan Luscov, de la Universitatea de Arhitectura "Ion Mincu".

Potrivit lui Ion Arzoiu, directorul Prior Books, standul a fost vizitat de editori, autori si romani din diaspora. "Duminica, in ultima zi, targul s-a inchis la ora 17.00, iar la 17.30 era o activitate ca in prima zi la standul nostru.

Daca luam aceasta prezenta ca reper, intelegem ca a fost o reusita, ca s-a transmis de la om la om informatia ca standul Romaniei merita sa fie vazut anul acesta de cei care au posibilitatea", a declarat el pentru Mediafax.

Cele trei cataloage de promovare a unor titluri semnate de autori romani in ultimii cinci ani au fost realizate de Asociatia Editorilor si Institutul Cultural Roman. Ele au grupat cartile pe trei domenii de editare – "Literature. Fiction and criticism", "Social Sciences" si "Art. Travel" – si au fost publicate in limba engleza in traducerea lui Alistair Blyth.

Potrivit AER, aceste cataloage marcheaza debutul unui program de sustinere financiara a traducerilor din autori romani pentru editorii straini. Institutul Cultural Roman este cel care intentioneaza sa deruleze programul.

Un numar de 56 de edituri au vrut sa fie prezente in standul national: 25 dintre ele au expus in 39 de module personalizate, 22 in spatiul comun, iar 13 (unele prezente si printre cele 25 amintite anterior) au fost cuprinse intr-un spatiu numit Art/Travel, dedicat albumelor si cartilor frumoase despre Romania si arta romaneasca.

Printre participanti s-au numarat Humanitas, Polirom, Paralela 45, ALL, ALL Beck, Curtea Veche, Nemira, RAO, Niculescu, Vinea, Dacia si Pandora-M.