Doua tari, Ungaria si Romania, si doi ministri ai culturii: András Bozoki si Adrian Iorgulescu. Pusi fata in fata si raspunzind acelorasi intrebari ale „Cotidianului". Despre export cultural, bugete, strategii de vinzare si relatii culturale romano-maghiare.

Adrian Iorgulescu:

Ce vindeti mai bine afara?

Mi-ar fi greu sa fac un clasament al vizibilitatii in raport cu diferitele domenii de expresie artistica. Parerea mea este ca Romania trebuie sa isi promoveze toate domeniile, ca abia din acest moment ea devine reprezentativa in opinia publica internationala. N-as face un clasament.

Cit va intindeti cu bugetul?

Bugetul nu este satisfacator pentru acoperirea proiectelor si a programelor noastre. Insa el inseamna o majorare de 200 de miliarde de lei vechi, ceea ce reprezinta o crestere de circa 0,6% fata de anul precedent.

Avem in plan, pe de o parte, atragerea de fonduri din alte zone, in principal fonduri private, sau realizarea de proiecte in parteneriat public-privat, precum si alte masuri care, generic, ar putea fi prinse sub formula descentralizarii. A treia cale ar fi sa atragem si fonduri din afara.

Strategii, produse culturale

Cred ca ar fi doua tipuri: pe de o parte, cele care tin de traditie, de valorile autentice ale culturii romanesti, iar pe de alta parte, arta contemporana, ceea ce se intimpla in materie de modernitate, modernitatea ideilor, a formelor de expresie. Mi se pare interesant modul in care putem pune fata in fata trecutul cu prezentul. Aspectele de natura traditionala cu cele de inovatie.

De asemenea, stiu ca arta contemporana din Romania are mare succes in strainatate.

Fundatia romano-maghiara „Emanoil Gojdu"

Deocamdata, am pus bazele infiintarii acestei fundatii. Atit partea romana, cit si partea maghiara se vor implica in realizarea unor proiecte comune, acolo.

Ea va fi un loc de intilnire a unor manifestari comune si ar putea sa fie, din punctul meu de vedere, un focar de a emana cultura romaneasca in spatiul maghiar, si nu numai in spatiul maghiar, dar si in spatiul austriac si, mai departe, in intreaga Europa. Sigur, fundatia nu va dubla Institutul Cultural Roman de la Budapesta.

Parerea mea este sa dam acestei fundatii posibilitatea ca ea sa se manifeste intr-un mod cit se poate de consistent si plenar. •

András Bozoki:

Ce vindeti mai bine afara?

Nu e o intrebare usoara, pentru ca avem artisti excelenti aproape in toate domeniile. In literatura, in arta cinematografica, in muzica s.a.m.d. Este foarte greu de stabilit o ierarhie. Prin traditie, Ungaria este o tara a culturii, dar daca ar trebui totusi sa evidentiez un domeniu anume, atunci acestea ar fi literatura si muzica.

Cit va intindeti cu bugetul?

Bugetul destinat ministerului pe care il reprezint este de sub 1%. La anul vom avea 102 miliarde de forinti, in care sint incluse insa si fondurile de sustinere a cultelor, carora le revine un sfert din aceasta suma. O alta parte va fi destinata cheltuielilor institutionale, intelegind prin acestea si institutiile colaterale ale Ministerului Culturii.

O suma importanta vor primi productia cinematografica si sprijinirea Operei si a Teatrului National. E greu sa va spun exact aceste ponderi, dar ne ramin relativ putini bani pentru lansarea de noi programe.

Strategii, produse culturale

Nu putem elabora dinainte strategii pentru produsele culturale, nu stim care va fi cererea pe piata in viitor, nici nu ar fi recomandabil sa o facem. Sper, totusi, ca in arta cinematografica din Ungaria va aparea un nou val. Sint foarte multi tineri regizori de talent.

Cinematografia este domeniul in care avem traditii indeajuns de puternice pentru a spera ca se vor realiza productii de succes in viitor.

Fundatia romano-maghiara „Emanoil Gojdu"

Proiectul si functiile pe care le va indeplini acesta nu au fost inca stabilite, definitivate, ne aflam inca la stadiul discutiilor, al elaborarii unor strategii. Va trebui sa cadem de acord cu administratia locala in curtea careia se afla cladirea. Statul roman vrea sa inchirieze o parte a cladirii de la noii proprietari. O cerere absolut justificata.

Mie mi-ar placea ca acest complex sa aiba o destinatie culturala si sint sanse reale ca acest lucru sa se si materializeze. Repet, nu stiu inca detaliile activitatilor, destinatia pe care o va avea cladirea, fundatia. Totul depinde de intentiile statului roman in aceasta privinta.