Conservatorii, cu sprijinul catorva senatori liberali, au reusit ieri sa arunce in aer coalitia de guvernamant, votand alaturi de PSD si PRM respingerea Statutului minoritatilor. Legea minoritatilor a fost ceruta de UDMR, care a amenintat, in urma acestui esec, cu retragerea de la guvernare.

Primul efect al defectiunii a fost amanarea votului asupra Regulamentului Camerei Deputatilor, cel care stabileste conditiile in care poate fi demis presedintele forului, Adrian Nastase.

Neintelegerea din interiorul Coalitiei aduce un nesperat avantaj PSD, care prelungeste, astfel, sederea lui Adrian Nastase in fruntea Camerei. La Senat, regulamentul a fost votat, asta si pentru ca fusese trecut pe ordinea de zi inainte de discutiile pentru statutul minoritatilor.

Unele voci din UDMR sustineau ieri seara, sub imperiul nemultumirii, ca ar putea vota cot la cot cu PSD impotriva Regulamentului, ca o posibila sanctiune. De remarcat ca votarea regulamentului Senatului s-a bucurat de un alt regim, fiind adoptat in regim fulger chiar si cu sprijinul voturilor PRM si, partial, al unor oameni de la PSD.

Primii care au dat semnalul defectiunii in Coalitie au fost senatorii conservatori. Inca de la debutul dezbaterilor pe marginea statutului, Voiculescu i-a scos din sala pe toti senatorii sai pentru consultari pe aceasta tema, pecetluind astfel soarta acestui proiect de lege.

Propunerea de eliminare a capitolului 5, sustinuta de peremista Verginia Verdinas si social-democratul Antonie Iorgovan, i-a vaduvit pe udemeristi de mai multe zeci de voturi.

13 senatori prezenti in sala din care 11 ai Puterii, atat conservatorii, cat si ai Aliantei DA, s-au abtinut sa voteze in vreun fel, in timp ce alti colegi din aceeasi constructie politica s-au abtinut si unii chiar au votat pentru eliminare.

Liberalii Stefan Antonie, Dumitru Constantin, Mihai Lupoi, Mircea Mereuta au stralucit prin abtinerea de la vot, impreuna cu democratii Bobes Marin, Ivan Cismaru si Radu Tarle, ca si conservatorii Silvia Ciornei si Terinte Radu.

Mai grave au fost voturile pentru acordate de catre liberalul Ion Bazgan si conservatorii Vasile Gavrilescu si Gh. Constantin si abtinerile democratei Paula Ivanescu si conservatorului Ilie Stoica.

Aceasta situatie a dat peste cap fragila majoritate pe care se baza UDMR in adoptarea statutului in forma dorita, propunerea Opozitiei fiind adoptata cu 51 de voturi pentru, 40 impotriva si 2 abtineri.

Supararea senatorilor UDMR a culminat cand au constatat ca acest fenomen se inregistra si in randul senatorilor Aliantei DA. Ofensati, senatorii UDMR, in frunte cu liderul Marko Bela, au parasit sala de plen inainte de votul final pe statut amenintand pe coridoare cu rediscutarea rolului si locului Uniunii in actuala coalitie guvernamentala.

„S-a incalcat o intelegere si trebuie sa spun ca trebuie sa rediscutam locul si rolul nostru in coalitie in astfel de conditii", a declarat vizibil enervat Marko Bela, catalogand ca „inacceptabila" incalcarea a ceea ce se convenise initial. Potrivit lui Marko Bela ciuntirea statutului lasa legea fara „esenta" sa.

Votul final a consfintit tradarea partenerilor de Coalitie, consemnandu-se noi voturi ale Puterii impotriva statututului minoritatilor, dar si abtineri, precum cea a liberalului Varujan Vosganian.

Opt senatori ai PC au votat alaturi de cei 37 ai PSD si cei cei 17 ai PRM impotriva intregului text de lege. Motivatia lor? „Rezistenta vehementa si constanta" de care au dat dovada udemeristii fata de propunerea PC de amendare a legii administratiei publice locale in sensul reprezentarii romanilor in structurile de administratie locala in zonele in care acestia sunt minoritari.

„Coalitia stia de 3 luni care este pozitia noastra. Nu se pune problema sa parasim noi Coalitia. Votul nostru ar trebui sa le dea de gandit (UDMR-ului - n.r.), ca PC asigura balanta puterii la Senat" a sustinut vicele PC Sabin Cutas.

Regulamentul Camerei a fost amanat

La Camera Deputatilor votul final la Regulament a fost amanat pana azi. Nemultumiti de sincopa aparuta la Senat in privinta Statutului minoritatilor, deputatul UDMR, Marton Arpad a cerut o pauza de consultari de jumatate de ora. Dupa ce termenul a expirat, deputatul Varujan Pambuccian de la minoritati a cerut inca o jumatate de ora de pauza. Prin urmare timpul alocat votului final a expirat.

Urmeaza sanctiuni

Problema sincopei aparute ieri in Parlament urma sa fie dezbatuta ieri seara in CNC-ul Coalitiei, care se astepta sa fie destul de furtunos. Pe de alta parte, nici senatorii Aliantei PNL-PD care au contribuit la criza din Senat nu vor scapa usor. Vicepresedintele PD Romeo Raicu a spus ca pe ordinea de zi a conducerii partidului va fi introdus un punct special privitor la aceasta problema.

„Vom lua masurile statutate care se impun atunci cand se pune problema unei incalcari a deciziilor Aliantei si Coalitiei", a declarat Raicu. El a mai precizat ca aceste sanctiuni pot merge de la avertisment pana la retragerea sprijinului politic.

„Nu le va fi bine celor care au votat impotriva", a spus, la randul sau, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, referindu-se la liberalii care au calcat stramb.